Welfare of the Mealworm (Tenebrio molitor) Breeding With Regard to Nutrition Value and Food Safety

Loading...
Thumbnail Image
Date
2017-07-14
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
HACCP Consulting
Altmetrics
Abstract
Livestock welfare is an important condition for obtaining high-quality and safe food. According to the legislation edible insects are classified as livestock; and for this reason it is necessary to comply with the edible insect welfare conditions. This article focuses on selected welfare conditions for mealworm (Tenebrio molitor) breeding, with special focus on the fat content influenced by different breeding temperature (17 °C, 23 °C and 28 °C). Maximum fat content 24.56% was observed at 23 °C. To obtain maximum fat content this appears to be the optimal breeding temperature. Another evaluated aspect was the nutritional stress and a way of killing, and their impact on fat content, which showed to decrease with the nutrient stress. The most decline was detected towards the end of the observation period. The analysis showed that in terms of preservation of the fat content, the best way is killing by freezing, due to the metabolism slowdown. We also analysed the content of heavy metals in a mealworm larvae using cyclic voltammetry with subsequent evaluation. In the measured sample concentrations of heavy metals did not exceed the maximum allowable concentration of heavy metals in this commodity. From this point of view mealworm appears to be a safe food.
Dobré životní podmínky dobytka jsou důležitou podmínkou pro získání vysoce kvalitních a bezpečných potravin. Podle právních předpisů je jedlý hmyz klasifikován jako hospodářská zvířata; A z tohoto důvodu je nutné dodržovat podmínky týkající se jedlého hmyzu. Tento článek se zaměřuje na vybrané podmínky dobrých životních podmínek chovu červů (Tenebrio molitor), se zvláštním zaměřením na obsah tuku ovlivněný různými chovatelskými teplotami (17 ° C, 23 ° C a 28 ° C). Maximální obsah tuku 24,56% byl pozorován při 23 ° C. Aby se dosáhlo maximálního obsahu tuku, zdá se to optimální teplota chovu. Dalším vyhodnoceným aspektem byl výživový stres a způsob usmrcování a jejich vliv na obsah tuku, který se projevil poklesem výživného stresu. Nejvíce poklesu bylo zjištěno ke konci sledovaného období. Analýza ukázala, že pokud jde o uchování obsahu tuku, nejlepším způsobem je zabití zmrazením v důsledku zpomalení metabolismu. Také jsme analyzovali obsah těžkých kovů v larvách za použití cyklické voltametrie s následným vyhodnocením. Při naměřených koncentracích těžkých kovů v vzorku nepřekročila maximální povolená koncentrace těžkých kovů v této komoditě. Z tohoto pohledu se zdá, že moučný červ je bezpečné jídlo.
Description
Citation
Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2017, vol. 11, issue 1, p. 460-465.
http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/779
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution 3.0 Unported
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Citace PRO