Využití znalostních systémů a bází pro výběr a hodnocení domovních elektroinstalací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá problematikou využití sofistikovaných metod výběru technického i ekonomického řešení elektroinstalace nejenom na základě ceny, ale také na základě mnoha dalších kritérií jako jsou například komfort, servis, životnost atd. Těžištěm práce je pojednání o elektroinstalačních systémech z globálního hlediska, kde pro objektivní hodnocení a výběr vhodného systému elektroinstalace již není možné použít běžné přístupy, vzhledem k rozsáhlosti takových systémů a jejich vzájemným vazbám. Ve čtvrté kapitole jsou sepsány informace ohledně spotřeby elektrické energie jak celkové, tak pro domácnosti. V této kapitole je také uvedena predikce spotřeby zejména domácností na následující období a následně uveden přehled možných opatření pro snížení spotřeby elektrické energie v domácnostech a rodinných domech. V další části práce jsou řešeny znalostní, resp. expertní systémy pro využití v elektrotechnice a zejména pro využití jako vhodného nástroje pro výběr a zhodnocení elektroinstalace pro rodinné domy. Výsledek této práce tedy poskytuje možné řešení elektroinstalace, se zaměřením na instalace systémové, pro rodinné domy a obytné budovy z technického i ekonomického hlediska za využití inovativních přístupů. Výsledkem práce je však zejména vytvoření základu znalostní báze a využití této báze jako podklad pro znalostní, resp. expertní systém pro hodnocení technického řešení elektroinstalace, jehož součásti by byla i funkce zpětné vazby o účelnosti řešení, užitné hodnotě, ceně atd.
My doctoral thesis deals with use of the sophisticated methods for the selection of technical and economic solution of electrical wiring. This solution is based not only on a price but also on many other criteria such as a comfort, service, durability etc. The focus of the work is a treatise on wiring systems from a global perspective, where it is impossible to use a conventional approach for objective evaluation and selection of the appropriate electrical wiring system (because of the complexity of such systems and their interdependencies). In the four chapter are given information of an energy consumption (the total consumption and household consumption). In this chapter is given also a consumption prediction – especially for households. Following is an overview of possible measures for reducing electricity consumption in households. In the next part of this thesis are solved the knowledge, respectively expert systems for use in an electrical engineering – especially for a suitable tool for the selection and evaluation of households wiring electrical system. The result of this work provides a possible solution for a selection of wiring electrical system for households (focusing on the intelligent wiring) – from a technical and economic point of view and with using an innovative approach. The main contribution of this work is a proposal of the main part of the knowledge base. This base could be as a basis for knowledge, respectively for an evaluating technical and economical solution of an electrical wiring system – the expert system includes also a feedback function of an effectiveness solution, use value, price etc., which would also serve as a knowledge base.
Description
Citation
HALUZA, M. Využití znalostních systémů a bází pro výběr a hodnocení domovních elektroinstalací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc. - oponent (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký - oponent (člen)
Date of acceptance
2017-11-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO