Vliv typu atomizačního média na kvalitu spalování kapalných paliv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na experimentální zjištění vlivu atomizačního média na charakteristické parametry spalování kapalných paliv, konkrétně methylesteru řepkového oleje. Měření probíhalo na horizontální, vodou hlazené spalovací komoře. K rozprašování paliva byl použit pneumatický způsob atomizace užitím effervescentní trysky. Jako atomizační médium byl během zkoušek použit tlakový vzduch a přehřátá pára. Spalování probíhalo při GLR = 15, 20 a 25 %. Měřené a sledované parametry spalování zahrnovaly emise NOx a CO, teplotu spalin, rozložení teplot v horizontální rovině symetrie spalovací komory, rozložení tepelných toků z horkých spalin do stěny spalovací komory, stabilitu hoření bez podpory stabilizačního hořáku, usazování paliva na dně spalovací komory a tvar a barvu plamene. Z výsledků zkoušek vyplývá, že při atomizaci paliva tlakovým vzduchem je dosaženo vyšší termické účinnosti o přibližně 6 %, zároveň však dochází k navýšení emisí NO o 15 mg/mN3 v důsledku zvýšení teplot v plamenu v porovnání s přehřátou párou.
The aim of the present work was to experimentally investigate the influence of atomizing medium on combustion properties of methyl-ester of rapeseed oil. The experiments were carried out in a water-cooled horizontal combustion chamber. The pneumatic atomization using effervescent atomizer was used in test. As atomizing medium compressed air and superheated steam was chosen. The tests were performed at GLR = 15, 20 and 25 %. The experiments were focused on the investigation of the flame characteristics, quality of combustion, emissions, temperature of flue gas, distribution of heat fluxes and stability of combustion. Results revealed that atomization by compressed air is more efficient (approximately by 6 %), on the other hand it leads to higher NO emissions (for 15 mg/mN3 due to higher in-flame temperature).
Description
Citation
BOJANOVSKÝ, J. Vliv typu atomizačního média na kvalitu spalování kapalných paliv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-10-23
Defence
Otázky oponenta bylo odpovězeno úplně, bez připomínek komise. Otázky k diplomové práci: Jaký je referenční kyslík pro kapalná paliva: Zodpovězeno: 3% Jak se přečítá emisní limit na referenční kyslík? Zodpovězeno: Napsán správný vzorec a popsán. Jak účinná byla atomizační tryska? Zodpovězeno: Posouzeno pouze vizuálně. Jaký byl typ toku v atomizační trysce: Zodpovězeno: Nebylo stanoveno. Jaký vliv má voda na spalovací proces? Zodpovězeno: Voda plamen ochlazuje. Pára zvyšuje emisivitu prostředí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO