Age related discrimination in the context of corporate social responsibility and company performance. The case of the Czech Republic

Loading...
Thumbnail Image
Date
2014-10-30
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Elsevier
Altmetrics
Abstract
At least 30 % of European population will be formed by people of age 65 and above. At the moment it is more than 7 % in the Czech Republic. To sustain their quality of life it is necessary for them to stay in employment longer than in the past. These changes in the demographical structure bring about social tension between job applicants. Apart from that there have been many stereotypes about the lower performance of older employees. This leads to unwillingness to employ these employees, which in effect may lead to a loss of the crucial knowledge possessed by them. This is one of the most worrying dangers the companies face today. Although the current legislation of the Czech Republic does conform to the EU standards, occasional cases can be found of age-related discrimination.
Pro současnou Evropu, nevyjímaje Českou republiku, je typický nárůst počtu osob starších 50 let. Současně dochází k prodlužování věku odchodu do důchodu. Dalším trendem je vysoká míra nezaměstnanosti, a to zejména v kategorii osob starších 50 let a současně v kategorii osob hledajících první zaměstnání. Tato kombinace vyvolá ve společnosti určitou averzi k zaměstnávání osob staršího věku a jejich sociální izolaci. Prosazování požadavku na rovné zacházení a zákaz diskriminace je jedním z podstatných principů konceptu CSR, proto Cílem je zjistit, jestli je problematika potenciální diskriminace z důvodu věku dostatečně ošetřena pracovně právní legislativou České republiky. Přitom bude poukázáno na přínos zaměstnávání osob vyššího věku pro výkonnost firem, přenos jejich zkušeností v kontextu učící se organizace. To vyvolává nutnost začlenění této problematiky do řízení firem, a to zejména v rámci konceptu corporate social responsibility. Dalším cílem je zjištění, jestli v ČR nedochází v pracovněprávních vztazích k diskriminaci z důvodu věku. V rámci výzkumu je využita metoda sekundární analýzy dokumentů, a to rozhodnutí českých soudů, zpráv ombudsmana o šetření, apod., jakož i podnikové dokumentace, prezentující postoj firem k diskriminaci osob a jejich sociálnímu začleňování. Platná legislativa České republiky odpovídá evropským standardům, přesto se sporadicky vyskytují případy diskriminace z důvodu věku. Podniky nemají dostatečně zabezpečený přenos znalostí, i když v ČR je v platnosti standard v oblasti lidských zdrojů, který klade důraz na horizontální přenos znalostí. Tím nedostatečně využívají nabité know-how a ohrožují svou budoucí výkonnost. Nedostatečné řízení přenosu znalostí a přílišný důraz na úspory mohou mít v dlouhodobém časovém horizontu negativní dopad na výkonnost podniku. Z toho důvodu je nutné rozpracování platných legislativních norem v podnikových normách a dokumentech. Zvážit lze i opatření na úrovni legislativy.
Description
Citation
Procedia Economics and Finance. 2014, vol. 23, issue 23C, p. 71-76.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212567115003408
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Collections
Citace PRO