REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem bakalářské práce je urbanistický a architektonický návrh úpravy a dostavby částí zahrady nazývané Holandská a Pomerančová zahrada, bezprostředně přiléhající k formální části barokní Květné zahrady v Kroměříži (památka na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO). Řešení SE SNAŽÍ BRÁT ohled na skutečnost, že jde o návrh novostavby v historickém prostředí nadnárodního významu. Jedná se o návrh nového návštěvnického centra v koncové části pomerančové zahrady s novým vedlejším vstupem, které nabídne možnost získání základních i rozšířených informací o památce v podobě krátkodobých výstav, včetně prostor pro edukační činnost, prostor kavárny a nezbytné zázemí. Řeší i samotnou Pomerančovou a Holandskou. Ty jsou esteticky utvářené pomocí terénu, kdy uprostřed nejvíce vyvýšených míst jsou dva zařezané ,,světy“ v podobě světa vod a světa země. Uprostřed těchto dvou světů jsou vodní kašny se sochami bohů Neptuna a bohyně země Gaii. Dále řeší způsob využití stávajících objektů- jmenovitě studeného skleníku v podobě občasných kulturních a vzdělávacích akcí, možností občerstvit se v kavárně a v zimním období pro zazimování rostlin. Tropický skleník je využitý pro tropické rostliny a nově i pro tropická akvária. Řeší také vstupní objekt sloužící jako hlavní vstup s prodejem lístků, suvenýrů a informacemi, nově je využitý pro knihovnu, studovnu a bookshop v dalším nadzemním podlaží a občasné bydlení a kanceláře v podkroví. Koncepčně návrh řeší i prostory zahradnictví, reprezentativního skleníku pro prodej rostlin a výuku práce s nimi, pěstebních skleníků, podobu prostoru králičího kopečku a využití historické voliéry.
The object of work is urban and architectural proposal for adjustments and completion of parts of the garden known as the Orange and the Dutch garden, immediately adjacent to the formal part of the Baroque Flower garden in Kroměříž (monument in the list of UNESCO World Heritage List). The solution seeks to take into account the fact that this is a new proposal in the historical environment of transnational importance. This is a proposal for a new Visitors Center at the end of the Orange garden with a new side entrance, which offers the possibility of obtaining basic information about monument in the form of short and long-term exhibitions, including space for educational activities, an area of cafes and necessary facilities. The proposal addresses itself Orange and Holland Garden. Its are estetically shaping by tereno. In the middle of the most raised places are two inserted worlds, in the form of the Word of the water and Word of the country. In the middle of the Works are water fountain with the statue of the God Neptune and Goddess of country Gaia. Further resolves, uses existing objects - namely, a Cold glass in the form of occasional cultural and educational events, the possibility of refreshment in the café and for hibernation of plants in winter. Tropical greenhouse is used for tropical plants and for new tropical aquarium. Proposal also addresses the input object serving as the main entrance to the sale of tickets, souvenirs and information is used for the new library, study and bookshop in the next floor, and occasional residence and office in the attic. The proposal addresses design of the Horticulture, representative Greenhouse for the sale of greenhouse plants and teaching work with them, growing greenhouses, a space rabbit hill and use of historical aviary.
Description
Citation
LEIDORFOVÁ, L. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. František Šmédek (předseda) doc. Ing. arch. Miloslav Konvička, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Zdeněk Makovský (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen)
Date of acceptance
2009-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO