Vývoj nové technologie ztekucení a stabilizace zemin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V dnešní době je snahou sledovat vlivy související s dopadem na naši ekologii a zabývat se odpadovým hospodářstvím. Výkopové zeminy jsou brány jako odpad, a proto často končí na skládkách deponiích, či mezideponiích. Snahou je tyto zeminy zužitkovat. Přidáním vhodných stabilizačních přísad se dají upravit vlastnosti, jako je mez tekutosti, vlhkost, či pevnost v tlaku. Tento kompozit je možné dále ztekutit za použití vody a vhodných ztekucujících, či plastifikačních přísad. Takto ztekucené zeminy mohou být použity jako zpětná samozhutnitelná zálivka do výkopů, určených pro pokládku inženýrských sítí. Výhodou zálivek je nízká finanční náročnosti a zpětné využití zemin, které by jinak končily na skládkách. V rámci zpracování této práce bude zhodnocena situace využitelnosti zemin na území ČR a budou popsány možné technologie úpravy zemin. Dále budou zhodnoceny a ověřeny v současnosti známé druhy stabilizačních přípravků a jejich vliv na stabilizaci zemin. Následně budou zhodnoceny a ověřeny různé druhy ztekucujících přísad. Cíl práce se zaměřuje na vývoj nové technologie ztekucení a stabilizace zemin.
Nowadays, efforts are being made to reduce the environmental impact on the planet even at soils management. Excavated soils are treated as waste and often end up in landfill or depot landfills. It is an effort to exploit these soils. By adding suitable stabilizing additives, features such as yield fluidity, moisture or compressive strength can be adjusted. This composite can be further liquefactioned by using water and suitable liquefiers or plasticizers. Such iquefactioned soils are a suitable self-compacting grouts dressing for excavation for the laying of utility grids, where it is necessary to fill the hole again. The advantage are low economic demands and the absence of excess waste. In the course of this thesis the situation of soil usability in the Czech Republic will be evaluated and possible technologies of soil adjusters will be described. Further, the known types of stabilizing additives and their influence on soil stabilization will be evaluated and verified. Then, different types of liquefying additives will be evaluated and verified. The aim of the thesis is to develop a new technology of liquefaction and soil stabilization.
Description
Citation
CHLACHULA, J. Vývoj nové technologie ztekucení a stabilizace zemin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2018-01-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO