Posouzení možností bydlení v Praze a v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce pojednává o možnostech bydlení ve dvou největších městech České republiky, tedy v Praze a v Brně. V první části se práce zabývá definicí investic, strukturou územní samosprávy, regionální politikou a regionálním rozvojem. Tyto části slouží k pochopení vazeb mezi různými regiony, vymezení jednotlivých územních celků a způsobu, jak jsou různé regiony rozvíjeny. V následující části jsou uvedeny základní ukazatele pro Českou republiku, včetně vývoje cen nemovitostí, což je důležité z hlediska posuzování možností bydlení. Zároveň tato práce slouží, jako podklad pro hodnocení vybraných lokalit vzhledem k celé České republice. Následuje analýza zaměřená na vybrané lokality, která vychází z dat nashromážděných, jak pro Českou republiku, tak i vybraných a zpracovaných dat přímo pro území Prahy, Brna a jejich okolí. Ze závěru vyplývá, že Praha má zvláštní postavení v rámci Čech. Nabízí široké pracovní uplatnění, vysoké příjmy, ale i vysoké životní náklady. Brno sice nevykazuje takové ukazatele jako Praha, nicméně v kontextu se zbytkem České republiky je stále na dobré úrovni. Je tedy jak v Praze, tak v Brně nutné počítat s vyššími životními náklady oproti jiným územím, nicméně nabízené možnosti a zázemí je na dobré úrovni.
This thesis deals with possibilities of living in two biggest cities in the Czech republic, which are Prague and Brno. In the first part is stated definition of investment, structure of local self-government, regional policy and regional development. This serves as the background for better understanding of linkage between different regions, definition of territorial units, and means how regions are developed. In the next part of this thesis are mentioned basic indicators for the whole Czech republic, including trend in prices of properties, which is important for assessment of living possibilities. This is the background for evaluation of chosen locations against Czech Republic. In the next chapter is analysis focused on chosen locations, based on data of whole Czech Republic as well as data focused only on these two locations and its surroundings. The conclusion is that Prague has special position in Czech Republic. There are broad working opportunities, high incomes, but also high living expense. Brno is not as high as Prague in evaluated indicators, but in comparison of whole Czech Republic is still on the top. It is necessary to take into account higher living expenses in both Prague and Brno but on the other hand compared to other regions, offered possibilities and services are on high level.
Description
Citation
SÝKOROVÁ, D. Posouzení možností bydlení v Praze a v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management stavebnictví
Comittee
Date of acceptance
2018-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO