Posouzení metody využívající přenosnou měřicí sestavu s průtokoměrem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá posouzením metody měření průtoku využívající přenosnou měřicí sestavu s průtokoměrem používanou v oblasti úředního měření v profilech s volnou hladinou. U této metody jde o řízenou simulaci požadovaného průtoku pomocí přenosné měřicí sestavy. Tento přístup je ve vztahu k ostatním metodám úředního měření, u kterých dochází k přímému měření průtoku, inovativní. Práce je založena na rozsáhlé literární rešerši související s elementárním prvkem této sestavy – průtokoměrem. Na základě jednotlivých charakteristik jsou zpracovány technické a metrologické požadavky jak na průtokoměr, tak na ostatní prvky měřicí sestavy. V kontextu s těmito poznatky a požadavky úředního měření jsou dále definovány a následně vypočteny vstupní zdroje nejistot měření touto sestavou. Poznatky z této práce jsou plně aplikovatelné do praxe subjektů autorizovaných pro úřední měření předmětnou metodu.
This diploma thesis deals with the assessment of flow measurement method using portable measuring set with the flowmeter used in the field of official measurement in the free surface profiles. This method is a controlled simulation of the required flow through a portable measurement set. This approach is innovative in relation to other methods of official measurement in which direct flow measurement is carried out. The thesis is based on extensive literary research related to elementary element of this assembly – flowmeter. On the basis of individual characteristics, the technical and metrological requirements for both the flowmeter and the other elements of the measuring set are processed. In the context of these findings and the requirements of the official measurement, input sources of measurement uncertainties are further defined and subsequently calculated by this assembly. The findings from this thesis are fully applicable to the practice of institution authorized for the official measurement of the subject method.
Description
Citation
ŠTARHOVÁ, M. Posouzení metody využívající přenosnou měřicí sestavu s průtokoměrem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO