Srážko-odtokový proces v podmínkách klimatické změny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce bylo sestavit koncepční srážko-odtokový model, který by byl schopen modelovat průtoky v podmínkách změny klimatu. V rámci práce byl po důkladném prověření možných variant sestaven uživatelský program Runoff Prophet, který je schopen simulace průtoků v závěrovém profilu libovolného povodí. Jedná se o deterministický lumped model s měsíčním krokem výpočtu, který z hydrologických jevů zohledňuje vlhkost půdy, evapotranspiraci, průtok podzemní vody a průtok v korytě vodního toku; jeho kalibrace funguje na principu diferenciální evoluce s koeficientem účinnosti modelu Nash-Sutcliffe jako kalibračním kritériem. Vyvinutý software byl otestován na zájmovém povodí Vír I. a výsledky aplikace vyhodnoceny z hlediska charakteru teplot, srážek a průtoků v měrném profilu Dalečín ve vzdálené budoucnosti podle klimatického scénáře A1B SRES, implementovaného v generátoru počasí LARS-WG.
The aim of The Diploma Thesis was to compile a conceptual rainfall-runoff model, that would be eligible to model discharge in conditions of climate changes. After thorough verifications of possible variants, user program Runoff Prophet that is eligible to simulate discharge in closing profile of any river basin was compiled within this paper. Runoff Prophet is deterministic lumped model with monthly computation time step and from the hydrologic phenomena it takes soil moisture, evapotranspiration, groundwater flow and the watercourse flow into account. Its calibration is based on the differential evolution principle with Nash–Sutcliffe model efficiency coefficient as the calibration criterion. Developed software was tested on Vír I. catchment basin and the results of this probe were evaluated from viewpoints of air temperature, precipitation and discharge characteristics in the Dalečín measurement river cross section in distant future according to A1B SRES climate scenario, implemented in LARS-WG weather generator.
Description
Citation
BENÁČKOVÁ, K. Srážko-odtokový proces v podmínkách klimatické změny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO