Studium mikrostruktury autoklávovaného pórobetonu s využitím druhotných surovin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Autoklávovaný pórobeton je využívaným stavebním materiálem, zejména pro jeho tepelně izolační vlastnosti. Během autoklávování dochází v mikrostruktuře pórobetonu ke vzniku krystalických CSH fází, především tobermoritu. Vstupními látkami jsou oxid vápenatý a oxid křemičitý. Mimo běžně používané suroviny, je možné pro výrobu použít suroviny druhotné, bohaté na oxid křemičitý. Využití druhotných surovin dává příležitost, aby stavební průmysl byl ekologičtější k životnímu prostředí. Dalším přínosem je snížení finančních nákladů. V práci je zkoumán vliv jednotlivých druhotných surovin na mikrostrukturu. Byl použit vysokoteplotní popílek, fluidní popílek, škvára, mleté obalové sklo a zeolit. Suroviny byly míchány s nehašeným vápnem v molárním poměru oxidu vápenatého k oxidu křemičitému 0,73 a 1,0. Pro syntézu tobermoritu v laboratorních podmínkách bylo využito autoklávovacích kapslí. Autoklávování probíhalo při teplotách 170 a 190 °C s hydrotermální výdrží 4, 8 a 16 hodin. Nejvýznamnější vliv na mikrostrukturu vykázal vysokoteplotní popílek, naopak největší vliv na mechanické vlastnosti, je připisováno mletému obalovému sklu.
Autoclaved aerated concrete is a used building material, especially for its thermal insulating properties. During autoclaving, an aerated concrete microstructure produces crystalline CSH phases, primarily tobermorite. The ingoing substances are calcium oxide and silica. In addition to commonly used raw materials, secondary raw materials rich in silicon dioxide can be used for production. The use of secondary raw materials gives the opportunity for the construction industry to be more environmentally friendly. Another benefit is the reduction of financial costs. The work explores the influence of individual secondary raw materials on the microstructure. High-temperature fly ash, fluid fly ash, cinder, ground glass and zeolite were used The raw materials were mixed with unalloyed lime at a molar ratio of calcium oxide to silicon dioxide of 0.73 and 1.0. Autoclaving capsules were used to synthesize tobermorite under laboratory conditions. Autoclave was performed at 170 °C and 190 °C with hydrothermal durations of 4, 8 and 16 hours. The most important influence on the microstructure was high-temperature fly ash, on the contrary, the greatest influence on the mechanical properties is attributed to the ground glass.
Description
Citation
MARTANOVÁ, J. Studium mikrostruktury autoklávovaného pórobetonu s využitím druhotných surovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2018-01-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO