Historický pivovar - potenciál regionálního rozvoje

Abstract
V dnešní době existují stovky pivovarů, které jsou roztroušené po Čechách, Moravě a Slezsku a stále hledají svoji novou budoucnost. Jsou to pivovary opuštěné nebo v soukromém vlastnictví a mnohé z nich chátrají beze zbytku naděje na obnovu. Nezbývá jich mnoho a velmi obtížně se pro ně hledá nová funkce nebo osvícený investor. Důležité je, jak se k těmto historickým budovám budeme stavět v budoucnosti. Využít tento neopakovatelný potenciál, nebo nechat prostor pro nové využití? Jakým způsobem přistupovat k těmto stavbám? Jaké možnosti nám dávají a co potřebují? Dizertační práce se snaží charakterizovat a ukázat hodnoty pivovarské architektury, která se díky dramatickým změnám společnosti stala ohroženým druhem. Prostuduje a představí pozitivní příklady využití potenciálu původních pivovarů a vepsání tohoto dědictví do soudobé urbanistické struktury měst a jejich zapojení do rozvojových projektů, konverzí a revitalizací, případně i dalšími způsoby. Pokusí se nabídnout možnosti, jak k těmto cenným stavbám přistupovat, aby zůstal zachován alespoň jejich charakter a atmosféra pro další generace.
Nowadays there are hundreds of breweries scattered throughout Bohemia, Moravia and Silesia, waiting for their new future. They are either abandoned or in private property. In the worst case they have been deteriorating with no hope of recovery. There are not many left. It is very difficult to find a new function and especially enlightened investor. Important thing is how we will treat with these structures in the future. Will we use this unique potential, or leave this place for a new function? Which way we can choose? What is the potential of these buildings and what they need? This thesis attempts to briefly describe and demonstrate the value of brewery architecture which due to dramatic changes in society became endangered. And to offer possible solutions for the preservation this unique buildings their charm and atmosphere for the next generations.
Description
Citation
MOSLER, Š. Historický pivovar - potenciál regionálního rozvoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (předseda) prof. Ing. arch. Peter VODRÁŽKA, Ph.D (člen) prof. Dipl.-Ing. Dipl.-Ing. Klaus-Dieter KÖHLER (člen) doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-04
Defence
Koutný (předseda):Představení uchazeče, účastníků obhajoby, životopis a publikační činnost uchazeče. Zemánková (školitel): Seznámení s průběhem studia a aktivitami v jeho průběhu. Mosler (doktorand): Presentace potenciálu areálů, přístupů, specifik, možností adaptací, hlavních aspektů obnovy, možných aktérů akce, 3 hlavní pilíře obnovy, příklady pivovarů a jejich konverzí. Králová (oponentka): Přečtení posudku, komentář, problematika nejasného územního zaměření, doporučení, vznesení otázek. Boháč (oponent): Přečtení posudku, komentář, metodika, forma, výstupy, vznesení otázek. Mosler: Zodpovězení otázek, prezentace vývoje typologie pivovarů na území Moravy a Slezska.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO