Automatizované pracoviště pro stejnosměrná měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce shrnuje přehled stejnosměrných metod pro diagnostiku elektroizolačních systémů. Zkoumá problematiku a zásady měření malých proudů. Součástí práce je návrh a vytvoření měřicího pracoviště pro dlouhodobé sledování absorpčních charakteristik dielektrických materiálů a také návrh a realizace pracoviště pro měření zotaveného napětí. Obě pracoviště jsou automatizována propojením s PC pomocí softwaru VEE Pro společnosti Hewlett-Packard. Funkčnost obou pracovišť byla ověřena. Získané výsledky byly zpracovány formou zkušebního protokolu dle normy ČSN IEC 93. V průběhu experimentu byla věnována pozornost zajištění a sledování atmosférických podmínek měření.
The present thesis attempts at an overview of DC methods used for diagnosing electrical isolation systems. It investigates the problem of small currents and how to measure them. Part of the thesis deals with building a workstation designed for long-term monitoring of absorbing characteristics of dielectric materials and it also presents a layout of a workstation used for measuring recovery voltage. Both workplaces are computer-automated using the VEE Pro application provided by Hewlett-Packard. Tests were performed on both workstations and the obtained results were processed in a test report as specified under ČSN IEC 93. During the experiment, every effort was made to ensure and monitor the atmospheric conditions of the measuring process.
Description
Citation
PLOCR, R. Automatizované pracoviště pro stejnosměrná měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. František Bartes, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se zadáním, zpracováním a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: 1. V závěru práce uvádíte, že časový průběh proudu má exponenciálně klesajicí charakter. Na základě čeho tak usuzujete, když jste uvedený průběh matematicky neaproximoval? 2. Jaký je vztah mezi nabíjecím a vybíjecím proudem. Které matematické funkce lze použít pro aproximaci nabíjecího a vybíjecího proudu a v čem spočívá jejich fyzikální rozdíl použití? 3. Podle čeho jste vytvářel protokol měření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO