Modernizace výtopny na biomasu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce má za úkol posoudit vhodnost použití kogenerační výroby elektrické energie a tepla v Bystřici nad Pernštejnem, která zatím využívá pouze teplo z obecní výtopny na biomasu. Text je koncipován tak, aby popsal zákonitosti a potenciál obnovitelných zdrojů i možnosti využití kombinované výroby elektřiny a tepla jak v České republice tak v Evropském a světovém rámci aktuálních událostí. Z úvodních obecných kapitol vychází samotné řešení konkrétního příkladu využívání obnovitelných zdrojů v Bystřici nad Pernštejnem. Postupně jsou analyzovány současné instalované zařízení, potenciál biomasy jako základního palivového zdroje pro budoucí projekty a možnosti rozšíření stávajícího portfolia energetických zdrojů v obci. Na tomto základě jsou navrhnuty tři v úvahu přicházející varianty, pro něž je proveden základní návrh cyklu a vyhodnocení po ekonomické stránce a vysloveny závěry o vhodném dalším postupu města.
The thesis examines the suitability of a CHP project in Bystřice nad Pernštejnem, a small town in Vysočina region, Czech Republic, which is currently supplied by biomass central heating. It reviews situation and availability of renewable energy sources and opportunities for CHP both in the Czech Republic and in Europe, including the context of current global developments. The opening chapters are followed with the renewable energy project for Bystřice nad Pernštejnem itself. The current technology, availability of biomass fuel for a potential future project, and possible development of energy sources in the town are analysed. Three alternative solutions for the CHP plant are suggested, with proposal for the technology and economic analysis, and possible future steps of the town council are discussed.
Description
Citation
SEDLÁK, M. Modernizace výtopny na biomasu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Stanislav Veselý, CSc. (člen) Ing. Bedřich Heinze (člen)
Date of acceptance
2008-11-06
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO