Rekonfigurovatelná flíčková anténa

No Thumbnail Available
Date
Authors
Zlatníček, Radek
ORCID
Advisor
Raida, Zbyněk
Referee
Polívka, Milan
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh a realizace rekonfigurovatelné flíčkové antény. Anténa bude napájená mikropáskovým vedením. Na napájecí vedení budou připojeny ladicí pahýly. Každý pahýl impedančně přizpůsobí anténu na 50 ? vždy pro jinou pracovní frekvenci. Pahýly bude možné jednotlivě připojovat PIN diodami; tím budeme přepínat pracovní frekvenci. V diplomové práci bude anténa nejprve navržena pro substrát RO3006. Poté bude přepočtena na substrát pro realizaci ARLON AD600. V práci budou řešeny úpravy tvaru pahýlu pro zapojení PIN diod. Funkčnost navržené antény bude ověřena modelováním v programu Ansoft Designer. V poslední části bude řešena realizace antény a experimentální měření jejich vlastností.
The master's thesis deals with the design and implementation of a reconfigurable patch antenna. The antenna is fed by a microstrip transmission line. To the microstrip feeder, tuning stubs are connected. Each stub matches the input impedance of the antenna to 50 ? for different operation frequencies. Stubs can be individually connected to the feeder by PIN diodes; operation frequency of the antenna can be switched that way. In the project, the antenna is initially designed for antenna substrate RO3006. Then, the design will be converted to the substrate ARLON AD600 selected for the realization. In the project, modifications of stubs will be proposed to properly connect the PIN diodes. Functionality of the designed antenna will be verified by modeling in Ansoft Designer. The last part will be dealt with implementation of the antenna and the experimental measurement of their properties.
Description
Citation
ZLATNÍČEK, R. Rekonfigurovatelná flíčková anténa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Ing. Lukeš - Jak Vám anténa na jednotlivých kmit. rezonuje? - Pripojeny 3 pahýly - hlavní stabil. na středním kmit., proudy tečou přizpůsobovacími pahýly a mění rez. kmitočet. - s11 -4dB v oblasti kde anténa nevyzařuje? Buzení SMA konektorem s delším konektorem způsobí nežádoucí vlnění. Ing. Soldán - Jaký má vliv přizpůsobení buzení? Neměl jsem dostatek zkušeností s tím jak zakomponovat přizpůsobení. doc. Frýza - Zoxidovaná deska ovlivní parametry antény? Vrstava laku by ovlivnila parametry.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO