Optimalizace modelu odrušovacího filtru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V úvodní části práce jsem teoreticky rozebral současný stav měření vložného útlumu odrušovacího filtru a popsal jednotlivé metody měření. Dále jsem se zabýval globálními optimalizačními metodami a některé z nich teoreticky rozebral. Nejdůkladněji jsem rozebral metodu PSO, kde jsem podrobně popsal princip optimalizace, jelikož je dále použita pro optimalizaci filtru. V další části práce jsem provedl teoretické matematické vyjádření vložného útlumu odrušovacího filtru a provedl optimalizaci hodnot parazitních prvků zadaného filtru v různých měřicích systémech. Tato optimalizace byla provedena na syntetických datech, aby byla prověřena funkčnost optimalizace a hlavně správná funkčnost vhodně zvolené kriteriální funkce. V poslední části jsem provedl optimalizaci na měřených datech zadaného filtru. Zjistil jsem nepřesnost matematického vyjádření zadaného odrušovacího filtru, a proto jsem optimalizaci použil na nový model filtru. Z nového modelu jsem již získal přesnější výsledky. Dále jsem nový model rozšířil o nové prvky z důvodu přesnější optimalizace. Nakonec jsem filtr optimalizoval novou metodou.
In introduction of work, I presented the state of the art of measuring insertion loss of the EMI filter and the description of individual methods of measuring is also included. After that I dealt with global optimization methods and some of them I theoretically described. Mainly PSO method was studied carefully, and the principle of optimization in details are presented in the thesis, because this method was used for optimization of the filters parameters in the thesis. Next part of work deals with theoretical and mathematical expression of insertion loss of the EMI filters. Due to the mathematical expression of the insertion loss, the values of parasitic elements of given filter have been optimized in different measuring systems. This optimization was applied on synthetic data. By this step the functionality of optimization was proved and also the fitness function has been tuned and optimised. The last part of thesis works with optimization on measured data of given filters. I found out inaccuracy in mathematical expression of given model of EMI filter, therefore it was necessary to come up with the new filter model. The accuracy increases by using the new filter model. In next step the new model was enlarged by new spurious components.
Description
Citation
SUROVEC, V. Optimalizace modelu odrušovacího filtru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO