Využití fluorimetrie pro detekci stopovačů proudění podzemních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce zkoumá detekci fluoresceinu pro účely koloračních experimentů v podzemních a povrchových vodách. V první části se práce zabývá adsorpcí v systému voda-fluorescein-aktivní uhlí a desorpcí pomocí různých desorpčních činidel a následným stanovením fluoresceinu v desorpčním činidle. Zjištěné poznatky se potom použijí na optimalizaci koloračních experimentů používaných v terénu pro průzkum proudění podzemních vod. V další části se zkoumá způsob bezobslužného záznamu průběhu koncentrace fluoresceinu v jednom bodě toku a jeho další analýzou pomocí laserově indukované fluorescence pro účely predikce tvaru protékaných prostor v krasových útvarech.
The thesis studies detection of fluorescein for coloration experiments in surface and underground water. The first part of the work deals with the adsorption of fluorescein on active charcoal from water and desorption by means of different desorption solutions. The results of measurements are used for practice of coloration experiments in karst research. In the second part of thesis it is researched the option of automated record of fluorescence concentration and its detection by means of laser induced fluorescence with confocal microscope.
Description
Citation
POKORA, Z. Využití fluorimetrie pro detekci stopovačů proudění podzemních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Diplomant prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce, student se vyjádřil k připomínkám a dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO