Voda v urbanizovaném prostředí Svratecký náhon ve městě Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
V disertační práci je popsán jednak historický vývoj vodních toků na území města Brna se zaměřením na umělý kanál Svratecký náhon, jednak na základě dostupných mapových podkladů, zachovalých obrazových materiálů a fotodokumentace i současný stav území, kterým náhon protékal, s kterým sousedil. V práci jsou zachyceny vzpomínky několika pamětníků města Brna na umělý tok, jež dokreslují stav Svrateckého náhonu v době jeho zániku. V kapitole Příklady obnovy náhonů a přírodních toků u nás i v zahraničí je nastíněno, jakým způsobem k náhonům přistupují dvě partnerská města města Brna Lipsko a Graz. Práce by měla sloužit jako ucelený podkladový materiál pro další studium Svrateckého náhonu a pro možné studie řešení území, kterým náhon tekl, a pro jeho alespoň částečnou obnovu.
The dissertation describes the historic development of watercourses in Brno territory focusing on the artificial canal Svratka raceway and the present state is described based on the available map data, preserved picture materials and photographic documentation of the present state. The work offers memories of several people from Brno who remember the artificial watercourse, these complete the picture of the Svratka raceway at the time of its extinction. The dissertation documents the present state of areas where the raceway used to run and on which it bordered. What attitude the twin towns of Brno - Leipzig and Graz - take, is outlined in the chapter Examples of Raceway and Natural Stream Reconstruction in Here and Abroad. The presented work should serve as a comprehensive source material for further study of Svratka raceway and further possible studies of arrangement of the areas where the raceway used to run and its - at least - partial reconstruction.
Description
Citation
PAVLOVSKÝ, T. Voda v urbanizovaném prostředí Svratecký náhon ve městě Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
Defence
Disertační práce prostřednictvím zahraničních příkladů analyzuje možnosti začlenění vodních toků do městkého území.Vhodně je zvoleno užší zaměření na problematiku svrateckého náhonu v Brně. DP zkoumá možnosti jeho obnovy a prezentuje vize obnovy v některých lokalitách. Zveřejnění výsledků DP tištěnou publikací je vhodné a přínosné pro osvětu odborné i laické veřejnosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO