Pulzní nabíjení olověného akumulátoru využívající záporných proudových pulzů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Olověné akumulátory jsou nejběžněji používanými elektrochemickými zdroji proudu a jsou nejstarším typem sekundárních článků. Tato diplomová práce poskytuje krátký úvod do olověných akumulátorů. Ukazuje možné rozdělení olověných akumulátorů z několika hledisek, popisuje konstrukci olověných akumulátorů, parametry olověného akumulátoru a elektrochemické a fyzikální reakce uvnitř akumulátoru. Dále se práce zabývá problematikou pulzního nabíjení olověných akumulátorů. Práce popisuje výrobu sady experimentálních elektrod na pracovišti elektrochemických zdrojů. Práce také seznamuje s vývojovým prostředím Agilent VEE PRO a ukazuje jeho možnosti. Poslední částí práce jsou experimenty se zaměřením na pulzní nabíjení s využitím záporných proudových pulzů a vyhodnocení vlivu různých pulzních režimů na články.
The lead-acid batteries are the most commonly used electrochemical power sources and are the oldest type of secondary battery cells. This master thesis provides a short introduction to the lead-acid batteries. It shows possible ways of sorting from different points of view, describes construction of lead-acid batteries, parameters of lead-acid batteries and electrochemical and physical reactions inside the battery. Futher the thesis deals with pulse charging of lead-acid batteries. The thesis describes the production of a set of experimental electrodes for electrochemical workplace resources. The thesis introduces the develepment environment Agilent VEE PRO and demonstrates its capabilities. The final part of this thesis are experiments focusing on the pulse charging using negative current pulses and evaluate the effect of different pulse modes on cells.
Description
Citation
KANTOR, P. Pulzní nabíjení olověného akumulátoru využívající záporných proudových pulzů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jak se liší pulsní nabíjení od standardního a jaká by měla být jeho výhoda? Co je to zaporný proudový puls při puslním nabíjení a jak tento puls ovlivňuje stav akumulátoru? Proč by měla být hodnota odporu přívodních vodičů jedna třetina odprou aktivní části žebra u kladné elektrody? Na prezentovaném obráku se jedná o kostru elektrody nebo už o celou elektrodu?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO