Mikroorganizmy s lipolytickou aktivitou a jejich využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Lipasy jsou hydrolytické enzymy produkované řadou mikroorganismů. Tato práce popisuje nejen samotné mikroorganismy, které lipasy produkují, ale také různé možnosti průmyslového využití lipas. Lipasy nacházejí široké uplatnění v reakcích, ve kterých je nutná kombinace lipofilního substrátu s hydrofilním – při syntézách mastných esterů kyseliny askorbové nebo esterů cukru, při syntézách lipoaminokyselin nebo při lypolýze derivátů fenolu. Význam mají také vzhledem k ochraně životního prostředí, např. při čištění odpadních vod. V této práci byla lipolytická aktivita testována na pěti různých komerčních preparátech obsahujících mikroorganismy s lipolytickou aktivitou. Na stanovení lipolitické aktivity existuje řada různých metod. Příkladem může být spektrofotometrické stanovení lipolytické aktivity, při kterém se využívá schopnosti lipas štěpit p-nitrofenyllaurát na barevný produkt p-nitrofenol. Přičemž p-nitrofenol je detekován spektrofotometricky.
Lipases are hydrolytic enzymes that are produced by many types of microorganisms. This thesis describes not only the microorganisms which produce lipases but also different possibilities for the industrial utilization of lipases. Lipases are widely used in reactions where the combination of a lipophilic substrate with a hydrophilic one is necessary – in the synthesis of ascorbic acid fatty esters, sugar esters, lipoaminoacids and in the lipophilization of phenolic derivatives. Lipases are also important in relation to environmental protection. For example, they are used for the purification of waste water. In this thesis, five different preparations containing microorganisms with lipolytic activity were tested for lipolytic activity. There are many ways of determining lipolytic activity. The spectrophotometric determination of lipolytic activity that uses the ability of lipases to divide p-nitrophenyllaurate to p-nitrophenol may serve as an example. After this p-nitophenol is detected spectrophotometricaly.
Description
Citation
PAVLAČKOVÁ, J. Mikroorganizmy s lipolytickou aktivitou a jejich využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-24
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová: poznámka k dodržování psaní jednotek podle soustavy SI doc. Světlík: Při kolika nm byla měřena absorbance? Jaká je to oblast?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO