Elektricky krátká mnohopásmová anténa pro radioamatérské použití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Účel této práce je seznámit s teorií EH antén, provést simulaci jednoho vybraného modelu EH antény z literatury a tento model zoptimalizovat na požadovaný kmitočet 14 MHz pomocí počítačového programu CST Microwave Studio. Praktická část práce je vybraný model EH antény vyrobit, proměřit jeho vlastnosti a ověřit použití v reálném provozu. EH anténa je elektromagnetická elektricky krátká anténa, která může pracovat jako vysílací nebo přijímací anténa. Hlavním rysem EH antény je rozložené vyzařující elektromagnetické pole, jehož elektrická složka E a magnetická složka H jsou navzájem zkřížené a jsou na sebe kolmé. Výhoda EH antén je, že na kmitočtech v řádu MHz mají výrazně menší velikost ve srovnání s klasickými anténami (např. půlvlnným dipólem). Jejich nevýhody jsou pak složitější konstrukce a naladění antény, které se musí provést znovu vždy při změně umístění antény. Proto EH anténa není příliš vhodná pro přenosné použití.
The purpose of this work is identification with theory of EH antennas, do the simulation of one choice of model of EH antenna from literature and this model optimise on required frequency 14 MHz through the use of computer software CST Microwave Studio. The practical part of work is to produce choice model of EH antenna, to mete his properties and to verify use in real traffic. The EH antenna is an electromagnetic electrically short antenna, which can work as a transmitting or receiving antenna. The main characteristic of EH antenna is distributed radiating electromagnetic field, whose electric component E and magnetic component H are mutually crossed and orthogonal. The advantage of EH antennas is, that they have much smaller size on frequencies in order of magnitude MHz in comparison with conventional antennas (e.g. half-wave dipole). Their disavantages are their more complicated construction and tuning of the antenna, which must be made again, when the position of antenna is changed. Therefore the EH antenna is not so suitable for mobile application.
Description
Citation
MÜLLER, M. Elektricky krátká mnohopásmová anténa pro radioamatérské použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Otázky: Ing. Lukeš - K čemu jsou použity malé hnědé cívky u kondenzátorů? Vyruší kapacitu antény aby byla anténa vylazena do rezonance. Ing. Soldán - Jak materiál trubky ovlivňuje parametry antény? Neuvažoval jsem vliv materiálu, vybral jsem novodurovou trubku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO