Možnosti odbourávání syntetických makromolekulárních látek se zaměřením na biodegradace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá možnostmi odbourávání syntetických makromolekulárních látek. Je zde popsána degradace mechanická, chemická a fyzikálně-chemická, práce se však zaměřuje hlavně na biodegradaci. Biodegradace polymeru je jeho rozklad pomocí mikroorganismů. Cílem této práce je poukázat na výhody biodegradace oproti jiným degradačním metodám a dále uspořádat získané poznatky o biodegradaci konkrétních makromolekulárních látek. Jsou zde shrnuty poznatky o degradaci polyuretanů tvořících výjimku mezi syntetickými polymery, které jsou většinou odolné vůči biodegradaci. Pozornost je také věnována plastům se zkrácenou životností.
This work deals with the degradation possibilities of synthetic macromolecular materials. Mechanical, chemical and chemo-physical degradation is described, but the work is focused on biodegradation. Polymer biodegradation is its decomposition by microorganisms. The aim of the work is to show the advantages of biodegradation and to arrange the knowledge acquired about the biodegradation of particular macromolecular materials. There is resumed the information about the degradation of polyurethanes as an exception among synthetic polymers, which are mostly resistant to biodegradation. Attention is also paid to biodegradable polymers.
Description
Citation
ZICHOVÁ, M. Možnosti odbourávání syntetických makromolekulárních látek se zaměřením na biodegradace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Rychtera: Kam byste zařadila mikroorganismus Aureobasidium pollulans? Jaké jsou konečné produkty degradace? Používala jste jen kyselinu mléčnou nebo i nějaký kopolymer?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO