Vyhodnocení srdečního výdeje bioimpedanční metodou u pacientů se stimulátorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá možností využití bioimpedančního signálu k výpočtu srdečního výdeje. Jsou zde rozebrány zejména Kubíčkova, Šrámkova a Šrámek-Bernsteinova metoda. Tyto metody byly aplikovány na předložený soubor dat, která byla měřena u subjektů s implantovanými kardiostimulátory. Těmto subjektům byla pomocí programování kardiostimulátoru měněna tepová frekvence. Měřená data díky tomu nebyla zatížena artefakty spojenými se změnou tepové frekvence způsobenou zátěží organismu, nebo jinými vlivy. Na základě statistického zpracování předloženého souboru naměřených dat byl studován vliv tepové frekvence na velikost srdečního výdeje.
This thesis deals with the possibility of using impedance cardiography for calculating cardiac output. Kubicek’s, Sramek‘s and Sramek-Bernstein‘s methods are discussed here. These methods were applied to a data set, obtained by measuring on subjects with implanted cardiostimulators. The subjects’ heart rate was being changed by the programing of cardiostimulators. Thanks to this procedure the measured data were not affected by artifacts, connected with the heart rate change caused by a body stress, or other influences. An influence of heart rate on a cardiac output value based on the statistical processing of the data set was studied.
Description
Citation
SOUKUP, L. Vyhodnocení srdečního výdeje bioimpedanční metodou u pacientů se stimulátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-04
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a komise byla seznámena s posudky. Do diskuze se zapojili: prof. Provazník a doc. Rozman. Student obhájil diplomovou práci a s přehledem odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO