Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V automobilové technice se pro elektrické pohony nejčastěji používají stejnosměrné motory. Nejčastějším představitelem stejnosměrných motorků v automobilu je startér a stěračový motorek skel. Tato práce má za cíl přiblížit konstrukci jednotlivých motorků v automobilové technice, tedy se blíže seznámíme s konstrukcí stejnosměrného motoru. Nevýhodou stejnosměrných motorků je tzv. „kluzný kontakt“, který je mezi kartáči a komutátorem zdrojem elektromagnetického rušení a poruch. Dále se zaměříme na možnosti a předpoklady inovace a modernizace motorků včetně příkladů výpočtů ztrát u stejnosměrného motoru.
Electric drives used in automotive industry are often based on standard DC motor as it is widely recognised as mature and reliable technology. The most common applications of DC motors in automotive industry are starters and wind screen wiper motors. Aim of this thesis is to provide design overview of typical automotive DC motor therefore main parts and features of the machine will be described in detail. Main disadvantage of DC motor is „sliding contact“ between commutator and carbon brushes which introduces source of electromagnetic disturbance and requires regular maintenance. Within this project different aspects of DC motor design and innovation are expected to be tackled including examples of loss calculation.
Description
Citation
VALA, T. Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Havelka (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily. Student představil zadání své diplomové práce. Student předvedl rozdělení stejnosměrných motorů podle způsobu zapojení budícího vinutí. Dále student rozebral použití stejnosměrných motorů v automobilovém průmyslu. Detailně popsal konstrukční uspořádání jednofázového asynchroního motorku se stíněným pólem a na tomto motorku provedl měření momentové charakteristiky a tuto charakteristiku popsal. Dále provedl analýzu stěračového motorku pomocí programu FEMM a v další části práce se zabýval návrhem inovovaného vzorku motorku. Student částečně odpověděl odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO