Návrh vysokootáčkového asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozborem problematiky vysokorychlostních asynchronních motorů. V úvodu je probrána základní koncepce asynchronních motorů s ohledem na konstrukční zvláštnosti vzhledem k vysokým otáčkám a napájení z měniče frekvence. Dále se prozkoumaly problematické oblasti při návrhu a jejich řešení. Provedlo se měření ztrát klasického asynchronního motoru. Z měření se zjistila změna podílu jednotlivých ztrát pro klasický a vysokorychlostní asynchronní motor. U vyrobeného laboratorního vzorku vysokootáčkového motoru se upřesnil výpočet činného odporu a rozptylové reaktance rotoru z plného materiálu s vrstvou mědi. Pomocí metody konečných prvků se ověřily výsledky numerického výpočtu a navrhly se úpravy laboratorního vzorku pro zlepšení jeho parametrů.
This work deal with troubleshooting of problem parts of high-speed induction machines. Introduction is about conception of induction machines with reference to construction specialities due to high rpm and because machines are fed by inverter. Next part is focused to design problems. A classical induction machine was measured to determination change of various losses in classic and high-speed induction machines. The computation of laboratory sample high-speed motor was specified for calculation of effective resistance and leakage reactance of solid-steel rotor with copper layer. The results of numerical calculation were validated by using finite elements method and machine design was adjusted for improving operation characteristic.
Description
Citation
SVOREŇ, J. Návrh vysokootáčkového asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Havelka (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Návrh vysokootáčkového asynchronního motoru. Student popsal konstrukci a problematické oblasti. Popsal analytický výsledek a analýzu FEM. Analýzu FEM použil pro analýzu ztrát v železe, vinutí statoru a ztráty v rotoru. Student podpořil získané výsledky laboratorním měřením. Získané výsledky měření a výpočtu porovnal a zhodnotil. Student odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO