Současný stav a potenciál využití obnovitelných zdrojů v EU

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce s názvem Současný stav a potenciál využití obnovitelných zdrojů v EU poskytuje čtenáři detailní přehled o aktuálním a budoucím využití obnovitelných zdrojů energie v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Úvodní kapitoly čtenáře stručně seznámí s pojmem obnovitelné zdroje energie a s legislativou týkající se této problematiky. Následující kapitola je věnována detailní rešerši aktuálního využití obnovitelných zdrojů ve všech dvaceti sedmi zemích EU. Státy jsou řazeny do kapitol dle jejich roku přístupu k Evropské unii, v jednotlivých kapitolách je pak řazení provedeno abecedně. Informace a data jsou získávány z důvěryhodných zdrojů, jakými jsou výroční energetické zprávy ministerstev a institucí, které se energetikou zabývají. Tato kapitola obsahuje veliké množství tabulek a grafů, které jsou přejaté z různých výročních zpráv a pro potřeby této práce vhodnou formou přepracované. Kapitola nesoucí název Potenciál využití OZE v EU umožňuje náhled do předpokládaného vývoje využití obnovitelných zdrojů v EU do roku 2020. Tato kapitola čerpá výhradně z tzv. Národních akčních energetických plánů (NREAP), ve kterých každý členský stát popisuje svůj plán vedoucí k vyššímu využití obnovitelných zdrojů v blízké budoucnosti. Čtenář se tak může u jednotlivých zemí seznámit s plány týkajícími se obnovitelných zdrojů energie. Kapitola pojmenovaná Komplexní zhodnocení seznamuje čtenáře s některými klady a zápory týkající se obnovitelných zdrojů energie a jejich využití. Dále zde autor práce uvádí své stanovisko k dané problematice a některá doporučení vedoucí k lepšímu začlenění obnovitelných zdrojů do energetiky.
This bachelor’s thesis named Actual State and potential of renewable sources utilization in the EU offers a detailed summary of the current and future utilization of renewable resources in each member state of the European Union. The opening chapters briefly introduce the term renewable resources and the legislation relating to this issue. The following chapter is devoted to a detailed background research of actual renewable energy utilization in all twenty seven member states of the European Union. The countries are ranked by their dates of accession to the Union in ascending order, in each chapter alphabetically. All information and data are obtained from reliable sources such as annual energy reports of ministries or institutions which are concerned with energy issues. This chapter contains a great amount of charts and tables taken from annual reports and which are revised for the needs of this thesis. The chapter named Potential of renewable energy utilization in the EU offers an insight into the assumed future utilization of renewable resources up to the year 2020. This chapter draws from so-called National renewable energy action plans (NREAP) in which each member state presents its plan leading to higher renewable sources utilization in the near future. The reader is therefore able to familiarize with plans concerning renewable sources in each member state. The chapter named Complex evaluation familiarizes with some pros and cons concerning renewable sources and their utilization. Further the author presents his point of view on renewable sources and some recommendation leading to a better integration of renewable sources into energetics.
Description
Citation
KUBÍN, D. Současný stav a potenciál využití obnovitelných zdrojů v EU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci. Na otázku Ing. Radila na stanovení výkupní ceny elektrické energie student odpověděl a prezentoval srovnání výkupních cen připravenou tabulkou. Doc. Medvec měl dotaz na vysoký podíl Slovinska na výrobě elektrické energie. Student odpověděl, že vysoký podíl je především na spotřebě elektrické energie, protože většinu elektrické energie dováží. Doc. Haluzík měl otázku na obnovitelné zdroje energie v dopravě. Student otázku zodpověděl. Doc. Beláň měl připomínku na upřesnění prezentovaných dat z různých zdrojů. Doc. Raček měl dotaz na politické pozadí rozhodnutí EU o podílu obnovitelných zdrojů energie v energetice a na podíl obnovitelných zdrojů v energetice SRN. Student obě otázky zodpověděl bez výhrad komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO