Zplyňovací jednotky a jejich aplikace v elektroenergetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá zplyňováním a možnostmi jeho využití v elektroenergetice. Nejdříve je proveden stručný pohled do historie zplyňování a je porovnáno zplyňování se spalováním. Práce je zaměřena zejména na zplyňování uhlí. Proto je krátce popsána aktuální role uhlí v energetice a rozebrány jeho vlastnosti. Dále jsou uvedeny technologie používané ke zplyňování uhlí. Práce se zabývá také chlazením a čištěním získaného plynu. Kromě využití plynu k výrobě elektřiny jsou nejprve uvedeny také jiné aplikace, ke kterým může být zplyňování využito. Větší pozornost je ovšem věnována možnosti využití zplyňování k výrobě elektřiny. Je vysvětlen princip výroby elektřiny v elektrárnách s integrovaným zplyňováním (tzv. IGCC) a provedeno zhodnocení aktuální situace těchto elektráren ve světě. Na závěr je provedeno srovnání elektráren s integrovaným zplyňováním s elektrárnami spalujícími uhlí klasickým způsobem.
The Bachelor's thesis deals with gasification and possibilities of its utilization for electric power generation. It begins with brief historical introduction of gasification and comparison of gasification with combustion. The thesis is particularly focused on coal gasification. Hence the actual role of coal in power engineering is described and some basic coal properties are discussed. In the next part the coal gasification technologies are mentioned. The thesis also deals with cooling a cleaning of the gas. Next to the utilizing of gained gas for power generation, there are other application where gasification can be used. But more attention is paid to the possibility of using gasification for power generation in power plants working with integrated gasification (so-called IGCC) and in consequence, the actual world situation is reviewed. At the end of the Bachelor´s thesis, the power
Description
Citation
KUČERA, M. Zplyňovací jednotky a jejich aplikace v elektroenergetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student odprezentoval svou bakalářskou práci a odpověděl na otázky posudků i otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO