Sledování environmentálních nákladů v Kovohutích Příbram nástupnická, a.s.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Environmentální manažerské účetnictví ( EMA ) je jedním z dobrovolných nástrojů environmentální politiky. Pomáhá společnosti rozpoznat její vliv na životní prostředí a je základem pro řízení rozhodování, které společnost činí v této oblasti. EMA se skládá ze dvou částí. První z nich je vstup/výstup, tj. bilance materiálů a energií a druhá je výkaz environmentálních nákladů a výnosů. Environmentální účetnictví hodnotí finanční a fyzické informace. Rovněž hodnotí ve které doméně existuje největší vliv společnosti na životní prostředí. Cílem této diplomové práce bylo provést tento účetní rozbor ve společnosti Kovohutě Příbram nástupnická,a.s. Je to dlouhý proces, který vyžaduje spolupráci mnoha zaměstnanců společnosti. V procesu identifikace environmentálních nákladů a výnosů byly vymezeny prostředky, které chrání nebo poškozují životní prostředí. Náklady s vlivem na životní prostředí byly popsány jako náklady na životní prostředí. Na základě prohlášení o stavu životního prostředí společnosti je tato schopna činit rozhodnutí, které povedou k čistší produkci.
Environmental managerial accounting is one of voluntary tools of environmental policy. It helps company to recognize its influence on environment and it is a base for environmental management decision-making, which brings environmental and economical results. EMA consists from two parts. The first is input/output balance of materials and energies and the second is a statement of environmental costs and revenues. Environmental accounting evaluates financial and physical information. Statements show in which domain there is the biggest influence on environment. Target of this work has been to implement this accounting in the company Kovohutě Příbram nástupnická, a.s. It is a long process, which needs cooperation of many employees of company. In the process of identification of environmental costs there were defined facilities, which protect or injure environment. Costs with influence on environment were described as environmental costs. On the base of environmental statements company is able to make decisions, which will lead to cleaner production
Description
Citation
KVAPILOVÁ, J. Sledování environmentálních nákladů v Kovohutích Příbram nástupnická, a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
Ing. Jan Hejátko, CSc. (předseda) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) Ing. Jiří Kříž, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rompotl (člen)
Date of acceptance
2009-06-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO