Návrh vytápění a ohřevu teplé vody v rodinném domě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je navrhnout systém vytápění a ohřevu teplé vody pro rodinný dům, dle výkresové dokumentace poskytnuté architektkou objektu. Na žádost investora objektu bude jako primární varianta uvažováno podlahové vytápění. Pro možnost porovnání tepelných ztrát, ekonomické hlediska a případně možnosti zisku státních dotací zvoleného systému bude zpracována alternativní varianta teplovzdušného vytápění s větráním. Podlahové i teplovzdušné vytápění patří mezi nízkoteplotní otopné soustavy, u nichž lze použít nízkoteplotní zdroje tepla, jako jsou například tepelná čerpadla. Tento předpoklad koresponduje s žádostí investora, o zdroj tepla v rodinném domě pomocí tepelného čerpadla a plynového kotle. Pro ohřev teplé vody bude jako alternativa použit krb v obývacím pokoji. Pro využití výsledků diplomové práce bude k výpočtu tepelných ztrát a spotřeby tepla, dle platných norem, obsahovat návrh otopné soustavy teplovodní i teplovzdušné včetně výkresových dokumentací. Závěrem bude ekonomické zhodnocení jednotlivých variant z hlediska investičních a provozních nákladů.
The thesis aims to propose a system for heating and hot water for a family house, according to drawings supplied by the building architect. At the request of the investor as the primary object will be considered a variant of underfloor heating. For comparing the heat loss, economic and possibly to State subsidies system selected will be processed by an alternative option to the ventilation air heating. Underfloor heating and hot air are among the low-temperature heating system, which can use low temperature heat sources, such as heat pumps. This assumption corresponds to investor requests, the source of heat in a family house with a heat pump and gas boiler. For hot water will be used as an alternative to a fireplace in the living room. To use the results of the thesis is to calculate the heat loss and heat, according to current standards include design and hot-water heating system including hot-drawing documentation. Finally, the economic evaluation of different alternatives in terms of investment and operating costs.
Description
Citation
ZÁBOJ, J. Návrh vytápění a ohřevu teplé vody v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. Doc. Janotková - Dotaz: "Jak byly stanoveny požadavky na relativní vlhkost v místnostech". Doc. Kratochvíl - Dotaz na rozdíly v energetické náročnosti budovy při teplovodním a teplovzdušném vytápění. Doc. Kratochvíl - Dotaz na důvody použití odlišného způsobu vytápění výměnku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO