Změny velikosti napětí v distribuční síti NN v důsledku zvýšení impedance mezi uzlem zdroje a zátěže a nevyváženého zatížení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou nesymetrického zatížení třífázové sítě a s tím spojeného zatížení středního vodiče. V úvodu jsou rozebrány druhy soustav, ve kterých jsou distribuční sítě realizovány, dále pak části sítí, které se podílejí na problematice, která je předmětem této práce. Teoretická část rozebírá možné provozní stavy, které vedou k toku vyrovnávacích proudů středním vodičem, ukazuje na souvislosti mezi velikostí vyrovnávacího proudu a způsobem zatížení sítě. Dále jsou zde naznačena možná rizika, která mohou tyto situace představovat pro provoz sítě z hlediska funkce i bezpečnosti. Praktická část se zabývá simulacemi na matematickém modelu vytvořeném v programu MATLAB. Jsou zde provedeny simulace, na základě kterých je popsáno chování sítě pro dané případy navozených nepříznivých faktorů. V závěru práce jsou shrnuty nejpodstatnější výsledky a poznatky, které simulace přinesly.
This work deals with the issue of an unbalanced power load of a three-phase main load and the associated network load of a PEN conductor. The introduction discusses the various types of systems where the distribution networks are implemented. Followed by the description of network segments causing issues discussed in this paper. The theoretical part discusses the possible operating conditions which lead to balancing the flow of neutral current, also shows the relation of the size of countervailing power charges and the form of the network load. There are also hints of possible risks that the mentioned situations may cause to the network operation in terms of function and safety. The practical part deals with the mathematical simulation model created in MATLAB. There are simulations based on which there is a description of the network behavior for the cases of induced adverse factors. The conclusion summarizes the most important results and findings produced by the simulations.
Description
Citation
BLAŽEK, O. Změny velikosti napětí v distribuční síti NN v důsledku zvýšení impedance mezi uzlem zdroje a zátěže a nevyváženého zatížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student odprezentoval svou bakalářskou práci. Prof. Rusek položil doplňující dotazy: Jaký je vztah proudu ve středovém vodiči k netočivé složce? Čemu je dán proud ve středním vodiči? Student na otázku neodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO