Analýza prvků v potravních doplňcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje problematice potravních doplňků, minerálních prvků a jejich stanovení v doplňcích stravy. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na potravní doplňky, minerální prvky v nich obsažené a na metody stanovení vybraných prvků v doplňcích stravy. První část této práce je věnována doplňkům stravy, jejich základním kategoriím, minerálním prvkům obsaženým v potravních doplňcích a jejich účinkům při nadbytku či nedostatku v lidském organismu. Druhá část bakalářské práce je věnována možnostem stanovení vybraných minerálních látek v potravních doplňcích. Dále se práce zabývá přípravou vzorků pro analýzu a jednotlivými metodami pro jejich stanovení. Doplňky stravy jsou potraviny určené k přímé spotřebě, které se odlišují od běžných potravin vysokým obsahem vitamínů, minerálních prvků a jiných látek, které mají nutriční a fyziologický účinek. Potravní doplňky jsou vyrobeny za účelem doplnění stravy pro běžné uživatele na úroveň příznivě ovlivňující zdraví.
This bachelor thesis deals with food supplements, mineral elements and their determination in dietary supplements. The aim of this thesis was to elaborate a literature review focused on the food supplements, mineral elements, which are used in food supplements, and methods for determination of mineral elements in nutrition supplements. Forepart of this bachelor treats of food supplements, their basic categories, mineral elements which are contained in nutrition supplements and their effects in case of their oversupply (at high doses) or lack (at low concentrations) in a human body. Other part of this thesis is concerned with options of mineral elements determination in food supplements. Thereinafter, the thesis deals with ways of preparing samples for determination and analytical methods which are used for determination of mineral elements in nutrition supplements. Food supplements are foodstuffs which serve to direct consumption. Supplements differ from casually foodstuffs by high contents of vitamins, mineral elements and others matters which have nutrition and physiological effect. Food supplements are manufactured in order to achieve a diet completion of common user with positive impact on human health.
Description
Citation
MOTLOVÁ, T. Analýza prvků v potravních doplňcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-24
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Světlík: Jaký je princip metody EI-MS vs. ICP-MS?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO