Konverze plynojemu, Ostrava - DOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem mé diplomové práce je rekonverze plynojemu na území NKP Vítkovice v Ostravě. Objekt je umístěn v kontaminovaném území areálu bývalých vysokých pecí a koksovny, proto před jakoukoliv rekultivací je nutno provést dekontaminaci. Plynojem je spolu s dalšími objekty určen pro nové využití, ostatní objekty jsou buď určeny ke konzervaci, či zbourání a nahrazení jinými objekty. Koncept návrhu vychází z urbanistického uspořádání objektů v areálu a reflektuje jejich budoucí využití. Plynojem je umístěn na spojnici nejatraktivnějších objektů a to se odráží v členění jeho hmoty. Vytváří tak prvky ulice a náměstí se zajímavými průhledy, průchody, pohledy na dominanty areálu, to vše v prostředí chráněném stávající střešní strukturou. Funkční dělení: Objekt je rozdělen do 4 segmentů, z nichž každý má vlastní funkci – kongresové centrum, muzeum, hotel a administrativa. Jednotlivé funkční rozdělení se může změnit podle požadavků investora, může tak dojít k přesunutí jednotlivých funkcí na dva či více segmentů a vypuštění jiných funkcí, či jejich ponechání a vzájemné prolínaní v rámci jednotlivých pater, ale také mimoúrovňové. Urbanistická koncepce: Objekt je rozčleněn do segmentů aby co nejlépe reflektoval své okolí. Z hlavní ulice spojující šestou ústřednu a objekt vysokých pecí jsou voleny vstupy do plynojemu. Z přízemí vede rampa do suterénu, kde je situována recepce, komerční jednotky, šatna, stravovací zařízení, internet café, wc a hlavní vertikální komunikace do jednotlivých segmentů. V přízemí je umístěno zázemí pro jednotlivé funkce pro snadný přístup zásobování . Každý segment je dále od prvního nadzemního podlaží dělen na funkci vertikální komunikace a vlastní funkce, spojené volným prostorem zeleně. V 5.np je pak na každém segmentu zimní zahrada, která je zastřešena stávající střešní strukturou, která je opatřena ETFE fólií. Konstrukce střechy je vynášena jako kdysi zvon plynojemu přes kladky umístěné na 32 sloupech profilu I. Plynojem tak dostává dvě tváře, starou, monofunkční, obrácenou vně a reflektující areál nkp, a novou, polyfunkční, obrácenou dovnitř, chráněnou, avšak propojenou se stávající strukturou území. Konstrukce nové části je vsazená do stávajícího pláště, je od stávající konstrukce oddilatovaná a založena na pilotách. Jedná se o ocelový skelet radiálního uspořádání s osami nosníků směřujícími do středu plynojemu. Na ocelových sloupech jsou příhradoviny 1,5m vysoké vynášející rozpon 15m. S távající konstrukce je zakonzervována a v případě nutnosti opatřena bezpečnostními konstrukcemi.
The subject of my diploma project is reconversion of a gasholder placed in Ostrava Vitkovice. The gasholder is noted as national culture heritage and is strongly contaminated. The concept is following the functional structure of the objects around and counts with their new use. The gasholder is placed in the middle of the area and lays on the crossing of conjuction of the main dominant s of the area. These cojuctions create streets which meet in the middle of the gasholder and create the square. The gasholder has now two faces, the old one faces the area is monofunctional and the other, new one faced to the inside is polyfunctional. The square is covered by the existing roof construction and creates safe place full of nice views and visual conjunctions of the main dominants.
Description
Citation
DVOŘÁČKOVÁ, K. Konverze plynojemu, Ostrava - DOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Ladislava Foretníková (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO