Přírodní expandovaný a vločkový grafit jako záporná elektroda lithium-iontového článku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou lithium-iontových akumulátorů, především pak zápornými (anodovými) elektrodovými materiály. Jako aktivní elektrodový materiál je v práci použit přírodní grafit ve dvou formách, a to vločkový a expandovaný. Zabývá se studiem jejich kapacitních a výkonových vlastností v závislosti na lisovacím tlaku a vybíjecím proudu. První část práce je složena z teorie a popisuje základní principy a složení lithium-iontových akumulátorů. Dále jsou uvedeny materiály, jejich vlastnosti používané při výrobě, následuje teoretický popis měřících metod. Druhá část diplomové práce je zaměřena na výrobu, sestavení a měření vlastností vyrobených elektrod. Cílem diplomové práce je zjištění vlivu změny lisovacího tlaku na kapacitu, cyklovatelnost a zatížitelnost záporné elektrody.
This diploma thesis deals with an issue of lithium-ion batteries, primarily with negative (anode) electrode materials. Natural graphite in two forms, namely flake and expanded graphite, is used in the thesis as active electrode material. It is concerned with study of their capacity and output characteristics depending on the pressing pressure and discharging current. The first part of thesis consists of theory and describes basic principles and the composition of lithium-ion batteries. Materials, their characteristics used in production and theoretical description of measurement techniques are presented then. The second part of the thesis is focused on production, assembling and measurement of the characteristics of the produced electrodes. The aim of the thesis is finding the effects of changes of pressing pressure on the capacity, stability during cycling and stability at higher loads.
Description
Citation
PAULOVICS, P. Přírodní expandovaný a vločkový grafit jako záporná elektroda lithium-iontového článku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Tomáš Maliňák (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky komise na obhajobě: 1) Čím se liší vámi použité materiály ve výrobě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO