Malý asynchronní motor zvláštního typu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato semestrální práce se zabývá teorií a výpočtem asynchronního motoru s plným rotorem. Je rozdělena do 6 kapitol, z nichž první je úvod a poslední závěr. Druhá kapitola je věnována magnetismu. Je zde ve stručnosti popsána hloubka vniku magnetického pole do vodivého prostředí a způsob výpočtu impedance vodivého masivu. Ve třetí kapitole je rozebrána teorie ohledně asynchronních strojů, jejich konstrukce, náhradní schéma a některé jejich vlastnosti. Čtvrtá kapitola se věnuje numerickému návrhu asynchronního motoru s plným rotorem a výpočtem jeho parametrů. V páté kapitole je srovnán výsledek výpočtu provedeného ve čtvrté kapitole provedeným pro existující vzorek s naměřenými hodnotami.
This term paper is focused on theory and calculation of an induction motor with solid rotor. It is divided into six chapters, the first one being an introduction and the last being a conclusion. Second chapter is dedicated to magnetism. There is briefly description of a skin depth of a conductor and calculation method for impedance of a conductive solid. Third chapter is focused on theory of an induction machines, their construction, equivalent circuit and some of their properties. Fourth chapter is dedicated to calculation of an induction motor with solid rotor and its parameters. Fifth chapter is comparing results of calculation done in fourth chapter for an already existing motor with measured values.
Description
Citation
TRUBÁK, V. Malý asynchronní motor zvláštního typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Václav Skalník (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Student na úvod seznámil komisi se zadáním své diplomové práce. Na úvod upřesnil, v čem je daný typ asynchronního motoru zvláštní. Prakticky hned po té byly prezentovány výsledky práce (parametry motoru). Otázky oponenta nebyli úplně zdárně zodpovězeny. Student považoval velikost indukovaného napětí při jmenovitém zatížení rovnou velikosti svorkového napětí. Závěrečná diskuze působila poměrně nejistě ze strany studenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO