Aplikace inovované metodiky plánování rozvoje přenosové soustavy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se věnuje novému přístupu k plánování rozvoje přenosové soustavy. Pro uvedení do problematiky jsou na začátku teoretické části práce představeny současné způsoby plánování rozvoje přenosové soustavy. V následující části jsou analyzovány předpokládané scénáře vývoje elektroenergetiky ze tří různých zdrojů. Na teoretickou část navazuje modelování trhu s elektřinou s vysvětlením jeho využití pro plánování rozvoje přenosové soustavy. Následující kapitola je věnována využití výsledků obchodních výpočtů v síťových výpočtech ustáleného chodu sítě ve stavech N a N-1. Poslední část diplomové práce analyzuje výsledky provedených simulací a navrhuje vhodná opatření a nové projekty.
This master thesis deals with new approach to development planning in transmission system. As an introduction to the topic the current ways of planning the development of the transmission system are presented in the beginning of the theoretical part of the thesis. The following section analyze the projected scenarios of the development of energy sector from three different sources. The theoretical part is followed by modelling of the electricity market with an explanation of its use for planning the development of the transmission system. The next chapter deals with the use of market modelling results in the network calculation of steady state with and without contingency. The last part of the master thesis analyzes the results of the simulations and proposes appropriate steps and new projects.
Description
Citation
VRÁBEL, R. Aplikace inovované metodiky plánování rozvoje přenosové soustavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Aplikace inovované metodiky plánování rozvoje přenosové soustavy. Vedoucí práce doc. Toman seznámil komisi se zněním svého i oponentova posudku práce. Následně student zodpověděl všechny otázky oponenta bez výhrad. Do následné rozpravy se přihlásil doc. Baxant s otázkou ohledně vlivu přesnosti vstupů na plánované scénáře s ohledem na přesnost výsledné predikce a také s otázkou ohledně porovnání starších plánovaných scénářů vývoje a jejich současného naplnění. Student tuto otázku zodpověděl. Další otázku položil doc. Baxant týkající se pojmu „dekarbonizace“. Otázku pak rozšířil i doktor Štefanka ohledně popisu aktuálních scénářů 2020, 2030. Student otázky zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO