Vývoj systému řízení astronomického dalekohledu s možností sledování družic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem elektroniky řídicí jednotky pro pohon montáže astronomického dalekohledu s možností sledování umělých družic. Obsahuje teoretický rozbor problematiky určování pozice objektů pozorovatelných na obloze, včetně systémů jejího zaznamenání a opětovného zamíření. Obsahem práce je rozbor současné nabídky komerčně dostupných řešení, a zejména vlastní návrh a popis jednotlivých komponent vyvíjeného zařízení. V závěru jsou nastíněny možnosti dalšího vývoje systému, především po stránce programového vybavení.
The focus of this thesis is a development of an electronic guiding unit for a mount of an astronomical telescope allowing observations of artificial satellites orbiting the Earth. It contains a theoretical study of methods developed for the description of positions of objects observable on the celestial sphere, including systems used for storage of this information and regaining it in order to point the telescope in a specific direction. The work includes an analysis of the present supply of commercial devices, followed by a detailed description of the design developed here and its components. Finally, there is outline of possibilities of a future development of the system, focusing on software components.
Description
Citation
JURÁŇ, J. Vývoj systému řízení astronomického dalekohledu s možností sledování družic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Kadlec, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: Byla řídící jednotka navrhována pro konkrétní hvězdárnu? Při sledování satelitu na nízké oběžné dráze (LEO) - jaký časový interval asi bude možné satelit sledovat, než zmizí za obzorem? Co je vaším důvodem pozorování objektů? Bylo by možné použít druhou kameru pro zaměřování objektů? Proč je SD karta obsluhována přes WiFi? Proč na obrázku 19 používáte čárkované značení spoje? Co jste myslel ve své práci pojmem montáž? Komise měla výhrady k používání anglických výrazů v práci v českém jazyce. Jak je klávesnice buzena? Je buzena stálým signálem? Používáte dynamické buzení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO