Tvorba virtuálních síťových topologií pomocí softwarově definovaných sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá virtualizací datových sítí a to především konceptem softwarově definovaných sítí. V rámci SDN je popsána architektura, bezpečnostní rizika a rozdíly oproti tradičním sítím. Je zde popsán i protokol OpenFlow, který je nedílnou součástí konceptu SDN. V krátkosti je také zmíněn koncept NFV. Cílem této práce je nalézt dostupná řešení, navrhnout laboratorní úlohu a zpracovat laboratorní návod. Byly vypracovány tabulky na trhu dostupných kontrolérů a přepínačů pro SDN. Návrh laboratorní úlohy byl uskutečněn s emulátorem Mininet a kontrolérem OpenDaylight. Samotná laboratorní úloha má za cíl seznámit studenty předmětu Architektura sítí s konceptem SDN a jeho reálnou implementací.
This Diploma thesis deals with virtualization of data networks, but mainly with concept of software-defined networking. Architecture, security risks and differences besides traditional networks are described within SDN framework. Description includes protocol OpenFlow, which is integral part of SDN concept. Brief summary mentions also NFV concept. The goal of this thesis is to determine available solutions, invent laboratory task and compile laboratory manual. Tables with currently available controllers and commutators for SDN were created and pattern of laboratoral task was realized within Mininet emulator and OpenDaylight controller. Laboratoral task itself is designed with aim to apprize students of subject of Network architecture with SDN concept and its real implementation.
Description
Citation
MORAVCOVÁ, K. Tvorba virtuálních síťových topologií pomocí softwarově definovaných sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Vladimír Wieser, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Proč byla pro laboratorní úlohu zvolena topologie sítě se čtyřmi přepínači a jak náročné by bylo úlohu rozšířit na komplexnější síťovou topologii? - studentka odpověděla správně Jakým způsobem je možné navrhovanou laboratorní úlohu rozšířit o hardwarové SDN přepínače? Zvažovala jste tuto variantu při řešení diplomové práce? - studentka odpověděla správně
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO