Distribuované optické vláknové senzory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o možnostech využití optického vlákna jako senzoru. Úvod práce je věnován základům optiky. Dále se práce zabývá problematikou optické interferometrie, polarizace a rozptyly v optickém vláknu. Hlavním výstupem práce je porovnání měření akustických vibrací pomocí interferometrické a polarizační metody a dále měření na reálné trase ve městě Brno.
The thesis deals with the possibility of using optical fiber as a sensor. The introduction of the thesis is devoted to the foundations of optics. In addition, the thesis deals with optical interferometry, polarization and dispersion in optical fiber. The main output of the thesis is the comparison of acoustic vibration measurements using interferometric and polarization methods and further measurements on the real route in Brno.
Description
Citation
HOLÍK, T. Distribuované optické vláknové senzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Martin Vaculík, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Langhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Otázky k obhajobě: - Uveďte výhody nevýhody senzoru na principu polarizace a interferometrických senzorů. Pro kterou metodu je nutné použít laser s vyšší koherentní délkou? - Uveďte schémata vláknového Michelsonova a Machova-Zehnderova interferometru a popište základní rozdíly. - Jaká je příčina vnizku šumu při zasypání vlákna pískem? - Jaký je fyzikální princip snímání vibrací vláknem? Student problematice porozuměl. Na otázky oponenta a otázky položené komisí odpověděl správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO