Anténní systém pro automobilový radar

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o návrhu čočkových antén pro automobilový radar v pásmu 77 GHz. V práci jsou přiblíženy metody návrhu vlnovodů, trychtýřových antén a dielektrických čoček. Tři navržené trychtýřové antény jsou simulovány v programu CST Microwave Studio. Jsou zde simulovány čočkové antény se sférickou a hyperbolickou čočkou a optimalizovány pro maximální zisk. Je zkoumán vliv permitivity dielektrické čočky na její vlastnosti. Dále je navržen anténní systém a minimalizována vazba mezi anténami. Jsou zde navrženy čočky ze silonu, ABS a fotopolymeru a srovnány jejich parametry. Čočky z ABS a fotopolymeru byly vyrobeny pomocí 3D tisku.
This thesis deals with the design of lens antennas for automotive radar in 77 GHz bandwidth. The work explains methods of designing waveguides as well as horn antennas and dielectric lens. A simulation of three designed horn antennas is performed in CST Microwave Studio. Antennas with spherical and hyperbolical lens are simulated as well and subsequently optimized for maximal gain. The thesis also investigates effects of the lens permittivity on its properties. Furthermore, the work deals with a design of an antenna system with minimalized antenna coupling. Nylon, ABS and photopolymer lens are designed and compared afterwards. ABS and photopolymer lens were produced by 3D print
Description
Citation
ZECHMEISTER, J. Anténní systém pro automobilový radar [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Štumpf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šedivý (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO