Vliv stochastických selhávaní linek na protokol push-sum

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou distribuovaného výpočtu a matematického aparátu sloužícího k modelování distribuovaných systémů. Nejprve je popsána problematika distribuovaných algoritmů a vzniklých chyb a následně matematické nástroje pro analýzu distribuovaných algoritmů. V rámci praktické části byl zkoumán vliv stochastických selhávání linek na vybrané parametry protokolu Push-sum a to na odchylku finální hodnoty od skutečné hodnoty průměru, rychlosti konvergence algoritmu, rozdělení konečných stavů a distribuce rychlostí konvergence. Experimenty byly vykonány v simulačním prostředí Matlab na topologii stromu, kruhu, linky, hvězdy a plně konektované mřížky. Byly analyzovány dvě funkcionality protokolu Push-sum, a to odhad průměru a odhad sumy.
This master’s thesis deals with the distributed computing and mathematical tools for modelling the distributed systems. Firstly, my attention is focused on a description of the distributed algorithms, characteristic failures for the distributed systems, and mathematical tools for an analysis of the distributed systems.The experimental part is concerned with the impact of stochastic link failures on the chosen parameters of the protocol Push-sum, namely the deviation of the final states from the average value, the convergence rate of the protocol, the distribution of the final states, and the distribution of the convergence rates. My intention is demonstrated using Matlab on a tree, a ring, a line, a star, and a fully-connected mesh topology. Was analyzed two functionalities of the protocol Push-sum, namely an estimation of the average value and an estimation of sum.
Description
Citation
ECLER, T. Vliv stochastických selhávaní linek na protokol push-sum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. David Grenar (člen) Ing. Marek Sikora (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
-V práci zmiňujete, že schopnost protokolu plnit správně svoji funkcionalitu je ovlivněna "mass conservation" teorémem. Jsou splněny podmínky dané tímto teorémem navzdory přítomnosti selhávaní linek? -student odpověl -Na str. 38 a 39 jsou zobrazeny závislosti vnitřních stavu od iterace v případě odhadu průměru. Jako by vypadaly tyto závislosti v případě odhadu sumy? -student odpověl -V posledních podkapitolách kapitol 4. a 5. porovnáváte dosažené počty iterací ve zkoumaných topologiích. Jsou výsledky zjištěné simulací v MATLAB něčím překvapivé, nebo odpovídají očekávání? -student odpověl -co je to stochastický systém - student částečně odpověděl -jaké modely jste použil pro modelování sítě- student neodpověděl -v prezentaci byla uvedena nepřesná terminologie bez jasně uvedených závěrů
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO