Napájecí zdroj pro vesmírné aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá návrhem spínaného zdroje s dodržením návrhových pravidel pro dosažení vysoké spolehlivosti. V práci jsou rozebrány základní topologie neizolovaných a izolovaných spínaných zdrojů používaných v praxi, potřebné výpočty pro návrh, nutné analýzy pro návrh zařízení pro vesmírný průmysl a vybrané komponenty, které jsou použity při realizaci finálního výrobku. Na základě zkušeností a podkladů z ECSS norem budou zvoleny parametry spínaného zdroje, který by jako modul mohl najít uplatnění při návrhu zařízení pro použití ve vesmíru. Zvolená topologie měniče bude sestavena a otestována na vývojovém modelu zdroje s komerčními ekvivalenty součástek použitelných do vesmíru. Jednou z částí práce je i návrh planárního transformátoru a kompenzované tlumivky a jejich realizace.
The following work deals with a design of switched mode power supply. In this essay, there is detailed description of non-isolated and isolated topologies of SMPS, used in industry. Next, there are calculations for design and analysis which are needed for space design. There will also be selected devices, which could be used in final device. Based on experience and ECSS requirements, there will be chosen parameters of SMPS, which could be then used as a module for future space design. Chosen topology of SMPS will be created as engineering model assembled with commercial components. One part of this work is dedicated to design and realization of planar transformer and coupled inductor.
Description
Citation
HRUBÝ, L. Napájecí zdroj pro vesmírné aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Legát, CSc. (člen) Ing. Marek Bohrn, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky komise: Při řízení primárního proudu využíváte pro snímání transformátor. Bylo by možné realizovat snímání proudu pomocí bočníku? Jaký dopad by tento způsob snímání měl z hlediska technického, kvalitativního (spolehlivostního) a cenového? Z jakého důvodu jste vybral jako regulovanou větev 3.3V, která napájí digitální obvody? Nebylo by vhodné vzhledem k napájení analogových obvodů (typicky citlivějších na rušení a změny napájecího napětí) z 5V větve regulovat právě tuto větev? Kdy zařízení poletí do vesmíru? Desku jste osazoval vy ručně nebo komerčně? Byla deska osazovaná naráz nebo po blocích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO