Analýza řídicích procedur v mobilních sítích čtvrté generace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této diplomové práce byly procedury v síti EPS týkající se činnosti mobilních terminálů. V úvodu práce byl popsán systém EPS, a to včetně kvality služeb a nosičů. Následující část je již zaměřena na řídicí procedury v EPS systému, jako je procedura počátečního připojení k síti, odpojení od sítě, žádosti o službu, předání spojení nebo určení polohy terminálu. Dále byly představeny tři technologie pro Internet věcí. Konkrétně se jedná o EC-GSM-IoT, LTE-M a NB-IoT. Praktická část práce byla zaměřena na výše zmíněné řídicí procedury, které byly zachyceny na experimentální VUT síti EPS a zanalyzovány nástrojem TravelHawk a programy M5 a Wireshark. Poznatky z teoretické i~praktické části byly následně využity pro sestavení laboratorní úlohy pro předmět MKPM.
The subject of the diploma thesis are procedures in EPS network related to the operation of mobile terminals. In the introduction of my work I described the EPS system, including the quality of services and bearers. The following section focuses on control procedures in the EPS system such as attach network procedure, detach procedure, service request, handover or tracking area procedure. Further, three technologies for Internet of Things were described, namely EC-GSM-IoT, LTE-M and NB-IoT. All the procedures mentioned above were also captured in the experimental VUT EPS network and analyzed by TravelHawk using software M5 and Wireshark. Theoretical and practical findings were subsequently used out for setting of laboratory task for subject MKPM.
Description
Citation
SCHALLER, L. Analýza řídicích procedur v mobilních sítích čtvrté generace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Vladimír Wieser, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
1. Vysvětlete pojem „nosič“ ve vztahu k sítím EPS. - student odpověděl správně 2. Řešil jste při své práci s experimentální sítí EPS také nějaké chybové stavy a zjistil jste nějaké chyby, nedostatky či omezení experimentální sítě při porovnání s provozem v komerčních mobilních sítích? - student odpověděl správně
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO