Pistolová páječka s napájením z baterií Li-Ion

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem bateriově napájené páječky. Páječka bude umístěna v plastové krabičce z klasické transformátorové páječky. Nejprve je potřeba zjistit parametry původní páječky. Poté budou navrženy synchronní snižující měnič, řízení měniče, obvody BMS a rozmístění komponent v plastové krabičce. Bateriově napájená páječka byla úspěšně oživena a otestována, konečné parametry měniče jsou: napětí 0,4 V při proudu 80 A. Celkový výkon na pájecí smyčce je 32 W. Technicky se jedná o velice zajímavou alternativu ke klasické verzi páječky, kdy se může využívat při montážích či opravách ve špatně dostupných místech.
This master‘s thesis deals with the design of battery powered soldering iron. The soldering iron will be placed in the plastic box from a conventional transformer soldering iron. First, we need to find the parameters of the original transformer soldering iron. Then design a synchronous step-down converter, driver of converter, BMS circuits, and component placement in a plastic box. The battery-powered soldering iron was successfully revived and tested, the final parameters of the converter are: voltage 0.4 V at 80 A current. The total power on the soldering wire is 32 W. Technically, this is a very interesting alternative to the classic version of the soldering iron, which can be used for assembly or repairs in poorly accessible locations.
Description
Citation
BARTOŠ, M. Pistolová páječka s napájením z baterií Li-Ion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Chrobák (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student obhajoval svou diplomovou práci s názvem Pistolová páječka s napájením z baterií Li-ion. Student popsal schéma navrženého měniče. Student popsal princip funkce jak výkonové, tak řídicí části. Z prezentace je zřejmé, že student problematice rozumí. Student zodpověděl otázky oponenta a pohotově odpovídal i na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO