Návrh technického provedení FVE včetně systému řízení pro komerční objekt v souladu s platnými pravidly pro program ÚSPORY ENERGIE - FVE

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navržení hybridního FV systému pro komerční objekt v souladu s pravidly pro možnost čerpání dotace z programu úspory energie v rámci komplexního projektu. V úvodní části práce jsou popsána pravidla z programu týkající se FV části. V další části práce jsou popsána dostupná technická řešení pro realizaci návrhu FV systému a možnosti akumulace elektrické energie v těchto systémech, jak naložit s přebytky energií při využití regulátoru toku výkonu a jaké jsou jeho negativní vlivy na distribuční síť při spínaní připojené zátěže. V další části je proveden návrh FV systému dle platných předpokladů popsaných v teoretické části práce. Ověřeno chování regulátoru toku výkonu a výsledky měření v laboratořích UEEN. V poslední části práce je provedeno ekonomické vyhodnocení navrženého systému.
Main purpose of the thesis is to create proposal of the photovoltaic hybrid system for commercial building in accordance with applicable rules for energy savings program. The introductory part of the thesis describes the rules regarding the photovoltaic system parts. The next part of the thesis describes the available technical solution for realization of the photovoltaic system design and the possibilities of electric energy accumulation in these systems and how to deal with power overflows using the power flow controller and what is the negative impacts on the distribution network when switching the connected load. In the next part the design of the PV system is carried out according to the valid assumptions described in the theoretical part of the thesis. Verification of power flow controller and measurement results in UEEN laboratories. The last part of the thesis is an evaluation of the economic part of the proposed system.
Description
Citation
ZEMAN, D. Návrh technického provedení FVE včetně systému řízení pro komerční objekt v souladu s platnými pravidly pro program ÚSPORY ENERGIE - FVE [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student ve své prezentaci seznámil komisi s výsledky své diplomové práce na téma Návrh technického provedení FVE včetně systému řízení pro komerční objekt v souladu s platnými pravidly pro program ÚSPORY ENERGIE - FVE. Vedoucí práce doc. Mastný seznámil komisi se zněním svého i oponentova posudku práce. Na první oponentovu otázku týkající se příčin vzniku zpětných proudů u FV panelů student odpověděl s výhradami vedoucího práce. Na druhou oponentovu otázku týkající se dopadům změny sklonu FV panelů oproti ideálnímu sklonu student odpověděl s mírnými výhradami vedoucího. Student pokračoval odpovědí na třetí oponentovu otázku týkající se popisu základní funkce jednotky SUNNY HOME MANAGER. Vedoucí práce pak požádal studenta o popis způsobů komunikace mezi jednotkou a invertorem. Student na otázku nedokázal odpovědět. Na čtvrtou otázku oponenta týkající se popisu funkcí regulátorů toku výkonu student odpovídal s výhradami vedoucího. Do následné rozpravy se přihlásil doc. Toman s dotazem týkajícím se objasnění implementované metriky a prezentovaných průběhů. Student na tuto otázku nedokázal odpovědět. Další otázku položil doc. Baxant s otázkou týkající se počtu nabíjecích cyklů u baterií uvedených v práci. Na otázku odpovídal student s výhradami tázajícího. Na doplňující dotazy doktora Bátory ohledně uváděných výkonů spotřebičů v domácnosti a použitých soudobostí student odpovídal s výhradami. Poslední dotaz položil Ing. Vybíralík ohledně použití různých typů FV panelů s ohledem na výkon FV elektrárny v průběhu dne. Na otázku student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO