Směrová anténa pro kmitočtové pásmo 60 GHz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je prostudovat možnosti a problematiku nízkoprofilových antén a následně navrhnout směrovou anténu s kulovým reflektorem pro milimetrové délky vlny. Teoretická část práce se zabývá základními informacemi o trychtýřových a reflektorových anténách, dále pak o technologii SIW. Dále práce pojednává o konkrétním návrhu a modelování antény pomocí programu CST Microwave Studio. Simulovaný návrh dosáhl dostatečné šířka pracovního pásma na pokrytí ISM (57 GHz až 64 GHz) při zisku 13,6 dBi na kmitočtu 60 GHz. Na vyrobené anténě jsou impedanční poměry antény horší a cílené šířky pracovního pásma nebylo dosaženo. Anténa dosáhla zisku 14,33 dBi pro frekvenci 60 GHz.
The aim of this diploma thesis is to study the possibilities and problems of low-profile antennas and subsequently to design a directional antenna with spherical reflector for millimeter wavelengths. The theoretical part deals with basic information about horn and reflector antennas, and about SIW technology. In addition, the thesis deals with the specific design and modeling of the antenna using CST Microwave Studio. The simulated design achieved a sufficient bandwidth to cover ISM (57 GHz to 64 GHz) with gain 13.6 dBi at 60 GHz frequency. On fabricated antenna, the antenna impedance ratios were worse and the target bandwidth was not reached. Antenna gain was 14.33 dBi at 60 GHz frequency.
Description
Citation
KRATOCHVÍL, J. Směrová anténa pro kmitočtové pásmo 60 GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Štumpf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Filip Záplata, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šedivý (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO