Open Call

Abstract
V diplomové práci Open Call se zaměřuji na nerovné postavení tvůrců v rámci současného uměleckého provozu, v němž i navzdory rozšíření zrovnoprávňujících a transparentních praktik, například otevřených výzev (open call), v značné míře stále přetrvává kult jména, váha známosti a doporučení. Tuto problematiku zpracovávám praktickou uměleckou intervencí, jež je blízká taktice měřítka 1:1 uměleckého hnutí Arte Útil – a to sice vytvořením softwarového nástroje Nomin, jehož cílem je přímá podpora znevýhodněných či marginalizovaných skupin umělkyň a umělců. Nomin využívá vlastnosti emailového protokolu SMTP, díky nimž umožňuje divákům-uživatelům odesílání falešných, sebe-doporučujících emailů – a to z adres slavných kurátorů – do emailových schránek galerií i jiných institucí. Tvorbu programu Nomin a s ním souvisejícího zázemí (softwarové dokumentace, webové stránky aj.) přitom podřizuji paradigmatu dostupného, svobodného a otevřeného softwaru, jako i metodice agilního vývoje softwaru, a to s cílem divákům-uživatelům v rámci takto vzniklého gesamtsoftwerku zajistit funkční, přívětivý software, kontrolu nad jeho směřováním i možnost se do jeho vývoje přímo zapojit. Výsledné umělecké dílo je tak více než jednotlivým artefaktem, například pouze programem Nomin, spíše určitou množinou provázaných objektů a praktik usazených v síti sociálních vazeb a zažitých jednání, jež balancuje na pomezí institucionální kritiky, užitečného umění, participativního umění a kolektivní performance.
In diploma thesis Open Call I focus on unequal position of artists in current art world in which, despite the transparent practices like open calls, still persists the cult of name, the power of networking and personal recommendation. This topic I artistically process in form of practical artistic intervention, which is close to the tactics of 1:1 scale of Arte Útil - specifically by creation of software tool called Nomin. Its purpose is to support weakened or marginalized groups of artists. Nomin uses properties of email protocol SMTP to allow its users-spectators to send fake self-recommending emails - from email addresses of famous curators to the inboxes various galleries or other art institutions. During development of program Nomin and its technical background (software documentation, web page etc.) I followed the paradigm of free, libre, open source software (FLOSS) and also the methodology of agile software development in order to provide in this gesamtsoftwerk the users-spectators with fully functional, user-friendly software and give them possibility to influence further development of Nomin or directly participate on it. Created artwork is thus not a single artefact but rather a set of interconnected objects and practices grounded in the network of social bonds and behaviours which balances on the edge of institutional critique, useful art, participatory art and collective performance.
Description
Citation
GAJDOŠÍK, A. Open Call [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
MgA. Pavel Sterec, Ph.D. (předseda) doc. MgA. Filip Cenek (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) doc. Mgr. Daniel Grúň (člen) Jiří Ptáček (člen)
Date of acceptance
2018-05-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO