Politika vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Práce má za cíl neotřelým způsobem seznámit diváka s problematikou vody na území České republiky a s její distribucí v rámci krajiny. Její charakter, který se přibližuje dokumentárnímu zpracování, však explicitně nepopisuje problém, spíše má snahu jej vizuálně vykreslit a dát divákovi prostor pro vlastní imaginaci. Dílo staví do kontrastů příklady jemných funkčních zásahů do krajiny s příklady monstrózních betonových staveb - přehrad. Poukazuje na problematická místa a snaží se zprostředkovat divákovi problém aktuální nejen ve zvolené lokalitě. Stěžejní je lyrické podání, které navozuje nejen obraz, ale i zvuková část a vyprávění, které objasňuje celý problém. Video nemá čistě informativní ráz, jeho specifikum je zaměřené i na požitek diváka. Hraje si s dokumentárními postupy, ale nevyužívá je prioritně. Záběry jsou schválně voleny tak, aby betonové stavby vypadaly monumentálně a vyzněla tak jejich vážnost. Z pozadí záběrů vyplývá i doba jejich vzniku. Tento prvek má být kritický a má se stavět do opozice proti studiím, které používají staré plány pro stavby nových vodních nádrží, které nedávají prostor pro staronová funkčnější řešení. Dílo se dotýká i nadprodukce a problematiky dnešního moderního zemědělství.
The work is aimed at familiarizing the audience with the problems of water in the Czech Republic and its distribution within the landscape. However, its character, which approaches to documentary work, doesn´t explicitly describe the problem, but rather attempts to visualize it and give the viewer space for his own imagination. The work draws in contrast the examples of fine functional interventions in the landscape with examples of monstrous concrete structures - dams. It points to problematic places and tries to convey to the viewer the current issue not only in the chosen location. The main thing is the lyrical performance, which evokes not only a video but also the sound part and the narrative that explains the whole problem. The video is not purely informative, its specificity is also focused on the enjoyment of the viewer. He plays with documentary techniques but does not use them as a priority. The shots are deliberately chosen so that the concrete buildings look monumental and have their seriousness. The background of the shots also shows the time of their creation. This element is supposed to be critical and is supposed to be opposed to studies that use old plans to build new water reservoirs that do not give space for a more efficient solution. The work also touches on the overproduction and issues of today's modern agriculture.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, D. Politika vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
MgA. Pavel Sterec, Ph.D. (předseda) doc. MgA. Filip Cenek (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) MgA. Karolína Kohoutková (člen) doc. Mgr. Daniel Grúň (člen) Jiří Ptáček (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO