Čtyřválcový vznětový motor pro užitková vozidla

No Thumbnail Available
Date
Authors
Nikolaychuk, Yaroslav
ORCID
Advisor
Píštěk, Václav
Referee
Kaplan, Zdeněk
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce zaměřena na návrh klikového hřídele pro čtyřválcový vznětový motor pro užitková vozidla Hlavními ukoly této práce jsou návrh konfigurace klikového hřídele, vyvážení setrvačných sil a momentů v klikovém mechanismu, zpracování výkresové dokumentace klikového hřídele, provedení pevnostní kontroly s uvážením torzních kmitů.
The diploma thesis focuses on the design of the crankshaft for a four-cylinder diesel engine for commercial vehicles, the main task of this work are the design configuration of the crankshaft balance inertia forces and torques at the crank mechanism, drawing documentation crankshaft design strength check considering torsional vibration.
Description
Citation
NIKOLAYCHUK, Y. Čtyřválcový vznětový motor pro užitková vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou diplomovou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver). Následne zodpovedal nasledujúce otázky oponenta: - Byl navržen klikový hřídel s identickými zalomeními a vývažky. Jakému podílu vyvážení odstředivých sil tyto vývažky odpovídají? - Jaké jiné uspořádání vývažků by bylo možné použít v případě požadavku snížit hmotnost klikového hřídele? - Je správné, že vypočtené tvary kmitání (obr. 58) jsou znázorněny hladkou křivkou? Obdobný dotaz pro obr. 59. - Jak by byl koncipován uvažovaný pryžový tlumič, jehož aspoň schématické uspořádání v práci chybí? Ďalšie doplňujúce otázky k diplomovej práci boli: - Ako je možné znížiť vrubové napätie v danom kľukovom hriadeli?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO