Zážehový pístový spalovací motor s prodlouženou expanzí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem zážehového pístového spalovacího motoru s prodlouženou expanzí. Je vysvětlen princip prodloužené expanze s využitím Atkinsonova nebo Millerova cyklu a možnosti jejího dosažení. Dále je proveden konstrukční návrh a sestaven pracovní oběh. Následně je stanoven průběh kinematických veličin a sil v mechanismu. Na závěr je provedena pevnostní kontrola ojnice navrženého mechanismu.
This thesis deals with the design of a spark-ignition internal combustion engine with extended expansion. It explains the principle of extended expansion using the Atkinson or Miller cycle and the possibilities of achieving it. In addition, a design study and engine cycle is carried out. Subsequently, the course of the kinematic quantities and forces in the mechanism is determined. At the end, the strength analysis of the connecting rod of the designed mechanism is performed.
Description
Citation
KOŠTUŘÍK, V. Zážehový pístový spalovací motor s prodlouženou expanzí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou diplomovou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver). Následne zodpovedal nasledujúce otázky oponenta: - Který z Vámi uvažovaných mechanismů pro motor s prodlouženou expanzí se jeví jako nejméně příznivý z hlediska působících setrvačných sil? - Jaký model hoření byl zadán v použitém termodynamickém modelu při výpočtu indikátorového diagramu? Ďalšie doplňujúce otázky k diplomovej práci boli: - Aký by bol nárast hmotnosti navrhnutého riešenia s klasickým kľukovým mechanizmom?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO