Výpočet zatížení a konstrukční návrh řízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá systémem řízení dvoumístného letounu kategorie CS-23 Le-vel 2. Nejprve jsou provedeny výpočty zatížení jednotlivých řídících ploch s využitím postupu uvedeného ve starším znění předpisu CS-23. Toto zatížení je přes mechanismus řízení přepočteno na řídící prvky v kabině pilotů. Výsledné síly na řídicích prvcích jsou porovnány s požadavkem předpisu a proto, že těmto požadavkům vyhovují není nutná další úprava. I přes to jsou dále navrženy možnosti úpravy řízení pro případ, že by při dalším vývoji letounu narostla vnější zatížení. V závěru je provedena pevnostní kontrola všech částí tras řízení.
This thesis deals with the control system of two-seater aircraft corresponding to CS-23 Level 2. First load calculations of each control surface are performed using the proses described in previous CS-23 regulation. This load is calculated trought the steering mechanism to control elements in cockpit. The resulting forces on the control elements are compared with the requi-rements in CS-23. Because the steering forces meets requirements is not necessary to propose changes in steering kinematics. However, there are further suggested ways of adjusting the control in case the external load would increase during further development of the airplane. At the end, the strength calculation of entire mechanism is preformed.
Description
Citation
LONTRAS, M. Výpočet zatížení a konstrukční návrh řízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen) Ing. Miroslav Pešák (člen) Ing. Robert Theiner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Jaké jsou podmínky pro výpočet zatížení řízení? Pozn. ke koeficientu pro síly v řízení bez použití aerodynamického tunelu. Pozn. k tabulce v prezentaci. Pozn. na řízení vztlakových klapek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO