Technologie výroby vymezovací podložky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce, vytvořená v rámci magisterského studia programu M2I-K Strojní inženýrství, oboru M-STM - Strojírenská technologie a průmyslový management, řeší problém přechodu na samovýrobu dříve nakupovaných vymezovacích podložek. Vymezovací podložky byly nakupovány ve čtyřech typech obdobného tvaru, každý typ pak v šesti různých tloušťkách. Z těchto dvaceti čtyř kombinací byl vybrán pro zpracování v Diplomové práci jeden reprezentativní typ, na kterém bude ověřena možnost samovýroby a hlavně ekonomické odůvodnění přechodu z nákupu na výrobu. Vymezovací podložka je plochá součást, jejíž polotovar je válcovaný plech. Druhy technologií uvažovaných pro výrobu podložek korespondují s technickým zázemím a vybaveností výrobní haly společnosti, pro kterou je celý projekt plánovaný. Tato společnost může zajistit svými vlastními technickými možnostmi dělení laserem, stříhání na děrovacím lise, stříhání na tabulových nůžkách a stříhání ve střižném nástroji. Pro ucelení přehledu možností budou také brány v potaz technologie kooperované, jimiž jsou řezání vodním paprskem, plasmou, kyslíko-acetylenovým plamenem a obrábění na CNC obráběcím centru. Veškeré varianty výroby budou ekonomicky hodnoceny a výstupem práce tedy bude určení ekonomicky nejpřijatelnější varianty výroby, případně zdůvodněný návrat k nákupu od stávajícího dodavatele.
This master’s thesis has been elaborated as a part of master’s studies of engineering technology M2I-K, major in M-STM – Engineering technology and industrial management and deals with the problem of a transition to a self-production of previously purchased distance washers. Distance washers were purchased in six different types of similar shape, each type in four different thicknesses. One of these types was chosen as a representative for this master’s thesis. We shall explore the possibilities of self-production with the emphasis on economical validation of the transition. The distance washer is a flat part, the intermediate being sheet metal. Technologies considered for manufacturing the washers correspond to the technical facilities and equipment available at the production hall of the company this project is planned for. The company possesses technology for CO2 laser cutting, cutting by CNC punching machine and cutting in the punching tool. To provide a complex overview we shall also enquire into cooperated technologies such as water jet and plasma cutting, oxy-acetyleny cutting and CNC working. All options are evaluated with regard to the production expenses and lead to a most economically plausible method of manufacturing or, if need be, give reasons for going back to purchasing the part from the current supplier.
Description
Citation
DVOŘÁK, J. Technologie výroby vymezovací podložky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. PhDr. Martina Rašticová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2011-06-24
Defence
Diplomat seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Otázka 1:Uvádíte, že zhruba za 9 let bylo za podložky vyfakturováno 1000000 Kč; navržená změna za 10 let uspoří 120800Kč. Jak jste dospěl ke snížení nákladů oproti stávajícímu stavu nákupu dílů od dodavatele o 87%. Otázka 2:Jak by vypadalo variantní řešení a kalkulace při výrobě ve střižném nástroji na lisu z pásu plechu. Oproti svitku byste ušetřil za odvíjecí a další zařízení. Otázka 3:Je možná výroba sdruženým nástrojem? Otázka 4:Tabulka nákladů jednotlivých technologii, co zahrnují fixní a variabilní náklady. Otázka 5:Je možná unifikace podložek a jejich nákup? Otázka 6:Má vaše technologie nějaké omezení v tloušťce materiálu součásti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO